Nova Evropa

Diktatura, pseudodemoktratija, ili demokratija?

Današnjim duhom dominira, kao najpopularnija politička parola, Borba oko demokratije. Ona je podjednako popularna u zemljama & otvorenom fašističkom diktaturom kao i u zemljama u kojima postoji prividan demokratski režim. Samo što je u ovim posljednjim borba za demokratiju u izvjesnoj mjeri legalna, dok se u onim prvima smatra ilegalnom: i prevratničkom. Kao za uzvrat, tamo gdje je donekle borba za demokratiju dopuštena, blagonaklono se tolerira i borba za fašističku diktaturu, koja je inače jedino i potpuno slobodna m fašističkim državama.

Nas u prvom redu zanimaju režimi demokratije u malim državama. i oni diktatorski, t. ]. fašizma, u velikim, jer se nalazimo pred dilemom da se opredjeljujemo za jedan od ta dva režima. Ne radi se tu o našem slobodnom izboru političkog sistema, koji bi nam najviše konvenirao, već o našem opredjeljivanju za nešto od onoga što nam se kao gotovo nudi na izbor, kao i o stavu koji treba zauzeti pred tom dilemom. Ujedno se postavlja i pitanje o zrelosti malih narod4: da li su sposobni za život u nekom političkom sistemu koji bi sami odabrali: admosno, da li bi bili kadri suprotslaviti se drugom, koji bi im se nametao. To je pitanje teoretski od prvoklasne važnosti, ako želimo da problem pravilno postavimo, te da uzmognemo iz svojih zaključaka izvući i neke ргакtične koristi.

Da jedan narod — isto kao i pojedinac ih bilo kakav subjekt — stekne na nešto izvjesno pravo (kažemo na nešto, pa bilo to pravo na posjedovanje kakova objekta, pravo na vlastitu državu, ili pravo na slobodu, odnosno na kakvu god korist), mora se legitimirati odredjenom duhovnom ili fizičkom. silom, kojom će biti kadar da dokaže postojanje tog prava; kad je riječ o narodima, onda se postavlja pitanje njihova prava na slobodu. Svako ropstvo, odnosno poičinjenost jednog naroda, rezultat Je upotrebe sile onog ko je jači i ko ga drži m vlasti. Sam pojam vlasti nad nekim ne dopušta njeno postojanje bez stalne upotrebe sile, kojom se i održava. Da bi se neko od te vlasti i potčinjenosti oslobodio, potrebno je da se suprotstavi većom silom, te njom skrši onu kojom je držan u podvlašćenosti. Tim је dat dokaz o pravu polčinjenoga na slobodu, — dokaz koji je neoboriv sve donde dokle

39