Nova iskra

НОВА ИСКРА

Вгој 10.

Жељна сам супца и дугине призмб, И што сте вм људи скептици већи^ Тим жешће ваше ћу ја скепТицпзме Ножима стиха сј&Ки,

XXV здРАво, јунАци ! Мислим на џипове с мотиком снажне, Којипо, пркосећ' пљуску н сунцу, Отимљу препуклој од суше земљи Залогај хљеба. На д&ве с будаком окоште мислим Руднике, тамнике, штоно сијекЈ, И који у тмини уморно даптћу, И неодморно. Потмула тутн.ава епо се зачу, Озго се сводови срушише тешкн, Ломљава, тмуша је, и само смртна Чује се писка. Потоњим напором ипак је бријег Просјечен, и пара побједпа ено Избија на другој страни планппе Здрављена сунцем. Мислим на дпвове научне што им Истине грозница мозгове тресе ; На вође, патнике, свјетини који На борбу трубе.

На борцо дјелима строгаене, који Незиани умиру мислим, и тада Из грла мога се пролама поклич: Јунаци, здраво ! ф Здравствујте прсине голе, гвоздене, Оурова тијела, крјепке мишице Из радионица ; истрајте мугаки У раду тешкбм. Здравствујте сви који живите радом, За свето пачело љегово мрете Радећи мислима, мотиком, брадвом, Храбрени борци ! Разне ми утваре кроз дугпу иду, Блиједе раднице видим у мраку, И лађе гато тону под ударцима Внјеснб буре. Увелу дјечицу, главе сиједе, Тијела саката, мршава лица, Видим и жалосну, безбројну целу Народну руљу. И чујем далеку хуку гласова, Ударце чекића, мача и маља, Па тијем гломотом ја занесена Слободна пјевам. (НАСТАВИЋЕ СЕ)

Стгана 169.

Ја тебе то пјевам, о породице Ти људска што радиш. Бори се, надај. И ие одмарај се никада, јера Живот је кратак. На твоје певоље и на бездушне Трутове, који ти сисају крвцу, Гле, божји снугата себесмртии поглед У зраку сунца. XXVI 0 н и п А к ! (Преипачепа) Рекох му: „Одлази ! Никада тебе Не љубих. Мир ми хЗрЛш. Нигда ти не мислим предатн себе." Оп рече на то : „впрПли !" Ја рекох : „ако га љубим, о Боже, Нек ме са земље смпжеш !" А њему: „зар степа љубити можб?" Он рече на то : „лпзкепг!" „Ти залуд улажеш сву своју снагу, И срце моје молпш ; ■ Iа тебе не волим, — одлази к врагу !" Он рече на то : „вблига!" „Сам себе на мржњу и отпор буни Речима мојим грЈбим, И мене са срца својега скруни." Он рече : „ја те љубим."

МАЈУIIIНИ СВЕТОВИ аотрономска скица с јвдне шетњв но пределима небесних светова

( ?у (нАСТАВАк) ШМ една од најмањих планетица зове се Руснја, која је откривена 1883. год. Она је јога мања, него ли н 5. пратилац Јупитеров, јер јој пречник износи само 20 километара. По томе њена површина захвата само 1260 квадратних километара, а то је толико, да се ту једва може сместити наш Косанички с р е з из топличког округа ! Када би „Русија" била сасвим шупља, могло би у њој стати само 4200 кубних метара. То је толика величина, да би се од наше земл,е могло изрезати на 259 милијона таквих светова, а од самог нагаег месеца 5 милијона. Обим је „Русије" око 63 километра тако, да обичан пегаак може обићи тај „свет" у наоколо рахат за 13 сати! Кад узмемо, да „Русија" има исту густину као и наша земља, онда тежа на њеној површини износи само Чвоо Д ео теже земљине. Читателлга на пр. коју би опис побудио да се мало прошета до ове Русије, ако при ноласку тежи 60 килограма, тамо, на Русији осећаће се много лакшом него ли на земл^и — јер ће т а м о б и т и т е га к а с а м о 100 г р а м а ! Ако би обичном својом снагом хтелапоћи један корак напред, та ће снага њена тамо на Русији бити толика, да ће кренути за пунпх 440 метара: толики ће јој корак бити!

Ако би из несташлука, тамо \ пољској свежини, хтела прескакати какве предмете и то не јаче, по колико би јој снаге на земљи трсбало да стсочи за пола мотра тамо би са том снагом њен скок био толики, да би слсочила на брег од 300 метара висипе ! А ако би хтела потрчати мало по пол.у — онда би се и најлакши њени кораци претворили у право летење тамо на Русији, јер би 130 таквих корака већ били довољни, да се око целог тог света — око целе Русије — оби1)е једаипут ! Је л' те да је то леп излет ? ! Или, ако погатована читателлса радо игра лопте, па је на земљи баца у вис својом снагом за 10 метара, онда би јој лопта тамо на Русији отишла у вис 6 километра, а теориски требало би тада лопти на 20 секунада да се поново врати у њене руке. Ја овде рекох „теориски" за то, што се, у ствари, лопта не би више никако вратила на Русију, јер би на тој даљини већ измакла из домашаја Русијине теже. На тај би начин лопта морала продужити пут кроз васиону као самостално тело. И какав астроном на Русији свакако би је спазио кроз свој дурбин како лети кроз простор, те би је објавио као какав „ново откривени планетоид"! Ну у простору планетоида има и већих и мањих од Русије. Тако је на пр. планетоид Ц и б е л а по површиии својој колико нагаа Краљевипа Србија ; око ње сс пегаке може обићи, свуда унаоколо, за 6 дана 7 часова 22 и по мин. путујући дневно по 12 часова, а велосипедом и за непун један дан ! Планетоид „Ф д о р а" захвата по својој повргаинп простора колико нагаи окрузи : ва.љевски, крагујевачки, крајински, кругаевачки, моравски, подрински, нигаки, пожаревачки, руднички, тимочтси и врањски укупно, дакле