O gajenju pivarskog ječma

30

пунију клицу и направити што бољи слад, јер ће му онда и пиво бити боље. Да споменемо још и ово; Не само за сејање, него је нарочито потребно и за производњу пива, да је зрно једнообразно, да нису разне сорте и одлике измешане, јер би од те смесе усев неједнако никао, неједнако порашћивао, па неједнако и сазревао, а код „сладења 11 опет, изазвао би неједнако сладење, односно неједнако клијање, што би отежавало даљп рад, а не бп погодно упливисало ни на квалитет пива. Извежбано око пиварево опазиће одмах неједнако, од вите одлика измешано зрно, п то како по облпку, тако и по боји зрна, чим пзвади пз вреће извесну колпчину јечма; и онда, или га за своје дељи неће узети, или he му цену знатно побитп. Од такове мешавпне треба нашп земљорадницп да се чувају, ако желе да одрже свом јечму увек пристојну цену. Исто тако треба на продају да пзносе само чисту робу, без уродице, без земље и плеве, јер пивар све то види, нечистоту одбија и нечистој роби цену обара, што се све прелама на штету продавчеву. Нечистом робом продавац сам себе вара; он ју увек мора јевтиније да да. Купац fie му на нечистоту увек више одбити, но што нечистоте у ствари и буде, и у том случају, он he продавчеву нехат у своју корист скупо да наплатп. Пивари сматрају и половна, згњечена, или иначе повређена и оштећена зрна, као нечистоту, јер половна и иначе оштећена зрна ниоу за њп-