O gajenju pivarskog ječma

31

хову потребу, нису за прављење слада, а земљораднпку пак, ни та зрна неће пропасти; он he их употребпти за исхрану стоке, па с тога да и њпх, као и сваку друру уродицу, издвоји пре, но-што своју робу на пазар изнесе. Све се то данас на добром тријеру или решету даје пречистити, и онда земљорадник, као произвођач, иде с чистом робом и чистим образом, купцу на сусрет. и он му онда цену одређује.

у јечменом зрну пма; шкроба. биљне масти, влакнине, азотних једињења, минералних честица, воде и киселине. Ови састојци. нису код свпју одлика јечмова подједнако подељени. Од ког he састојка бити више или мање у неком зрну, то he зависити; од одлике јечма, од услова под којима је дотична одлика порашћивала, од ђубрења, од времена за време порашћивања, од времена кад је јечам пожњевен и т. п. Према томе, просечни збир ових састојака код једне исте одлике, није сваке године једнак. Да је тако, утврђено је стручним, тачним испитивањем. Од напред побројаних састојака, нису сви подједнако употребљиви при справљању пива. За справљање слада, као основног материјала за производњу пива, прво место заузима Шкроб или штирак. Њега има у добром зрну највише; шкробом је зрно већином и испуњено, и он сачињава 60 —80% сувих делова целокупне