O gajenju pivarskog ječma

32

садржпне у јечмовом зрну. У непроклијаном јечмовом зрну, има, поред шкроба, још и врло мало шеhepa и декотрина. Справљањем ~chdda“, који се добпја, кад се јечмово зрно у води натопи, да у неколико проклија, иде се поглавпто на то, да се и сув шкроб претвори у растопљпва једпљења шећер и декстрин, из ког he се једињења, а помоћу воде, најпре издвојнти из слада „екстракт“, којп he се затпм с хмељом прокувати и с квасом помешати да преврп, а производ је свега овога „пиво“. Дакле, што впше шкроба у зрну пма. у толпко he се моћп п више екстракта пз њега издвојпти, а таково зрно, имаће и већу вредност као сировина, илп другим речма речено: пуније зрно, скупље he се моћи и продати. Биљна маст. У јечменом зрну има мало маетп; од прплике ГЗО' до ž‘9o%, а налази се већином усамом заметку (ембрију). Кад се ова маст у већој количинп хемијским путем издвоји, она пзгледа као неко жућкасто, с почетка течно уље, састављено пз више разних масти; а кад постоји мало, оно се згруша, очврсне. Ова маст потхрањује клицу прп сладењу, а у неколико п замирише слад. Влакнине. Њпх пма н-у зрну и на зрну. У зрну сачињавају оне танане преграде између поједпнпх ћелијииа илп окаца, а на зрну су већ сасвпм одрвенпле и сачпњавају омотач плевицу. Влакнине има 2-30—8'20%; оне не служе ничему при справљању слада, шта више, ако их много има, оне спречавају правилан ток сладења; зато пп-