O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

95

ништа не вредн. Ако би ђубре било по себи много вдажно, треба га најпре на сунцу осушити и помешати са l / 5 добре, ђубревите земље; ово треба добро измешати. Као што је поменуто, за извођење печурака треба да су места топла и тамна; али осим побројаних места, печурке се могу с добрим успехом изводити и у сточним стајама, које се могу добро затворити, да буду довољно тамне и топле. Ко има добар подрум, нека њега за овај посао употреби. Сад, било у стаји или подруму, треба одређено место оградити даскама на 60 сантиметара високо иједан метар широко; дужину можемо одредити коју хоћемо*. Овај ограђени простор напунићемо сад оним ђубретом, али морамо добро пазити, да буде свуд подједнако подељено, па га онда добро утапкати и поравнити. Ако би ђубре било сасвим суво, треба га ситном решетком мало овлажити; вода за то, треба да је млака. После 2 3 дана, ђубре he се загрејати, и одмах после тога можемо „сејати". Пре свега треба се побринути за добро, здраво, скорашње в семе а **. Ово се купује од семенара, или у виду опека (цигаља), или у раздробљеним већ комадима. Сеје се овако: У оном ђубрету треба направити ■ Jj 4 сантиметра дубот:е, а толико и широке рупице, ана одстојање од 25 —3O сантиметара једну од друге, тако, да на ону ширину од једног метра, дођу три реда рупица. Ону цигљу ако смо је у целини купили треба разломргги на парчиће као повећи

đa обичну домаћу потребу, довољно је 1— 2 Q метра. Championbrut.