O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

4

реткости својим домаћима, а нарочито гостима, на трпезу изнети може! Има породица, код којих се просто преко целе зиме троши поврће само из топлих леја. Производња у топлим лејама нарочито је потребна онде, где није могуће у месту добити у свако доба преко године, или бар кад затреба, свежег, или иначе раног поврћа, било за домаћу потребу, било за продају. Не стоји то, да човек мора бити богат, па да се снабдева раним поврћем, Ко год има до куће и башту, он може, с мало више труда и пажње што је при производњи у топлим лејама врло потребно и без великих трошкова основати и издржавати по једну илп више топлих леја (према домаћој потребп и личном захтеву), и имати свега, или само по неко племенитије и Фпније поврће онда, кад му на отвореном пољу ни приблпжно није време. У већим градовима може се врло лако, а п врло скупо продати све оно, што би из топлих леја преко домаће потребе претекло, а тим приходом могли би се на сигурно покрити сви, или бар већп део трошкова око подизања п издржавања топлпх леја. У топлим лејама даје се свако поврће без разлике изводпти, али се производња у опште ограничава само наЈ извесно поврће, које је плп најомпљеније, пли се на пазару највпше тражп п најбоље плаћа. Највише се изводи: салата, ротквпце, краставци, диње, карфпол, кељ, келераба, мрквпце, пасуљ, грашак, паприка и јагода. II ја hy се овде на поменута поврћа ограничпти, јер у нашим прпликама и потребама изводити још и друго што у топлим лејама, било би по све излпшно. У осталом,