O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

6

Топла леја састоји се из иодземног п надземног дела. Подземни је део рупа, која је напуњена ђубретом, а надземни је дрвен сандук без дна, покривен прозорима. Топла леја може бити иокретна и неиокретна, што значи, да се онај горњи део, сандук, може према потреби, или сасвим уклонити па оставити, или преиети с једне леје на другу, т. ј. кад је из једне леје потрошено све, и она је охладнила, онда се ова леја може употребитп за извођење разног расада, или баш и поврћа, које више не потребује, ни вештачке топлоте оздо, ни заштите озго; у том he се случају сандук с прозорима скинутп и оставитп за идућу зиму, или he се пренетп на другу, нову топлу леју, коју ћемо засејати или засадити неким нежнијим поврћем, коме ће Још бпти потребна вештачка топлота п заштита. За општу потребу, а нарочпто за наше прилике, ове су покретне леје боље; непокретне леје или су до дна рупе озпдане зидом, или су, такођер до дна рупе, обложене даскама, да се земља са стране не би ронила; са такових леја могу се само нрозори скидати и на друго што употребитп. Ове непокретне леје више су за онога, који може имати више сталних топлих леја, па да не мора један истп материјал, према потреби, премештати с једног места на друго. Осим топлих леја, мп можемо имати још и млаких и хладних, које зависе од материјала за производњу веће плп мање топлоте, п које се употребљавају за извесне, одређене цељи. Ми ћемо се овде огранпчнтн на најиростије топле