O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

19

V О СПРЕМАЊУ ТОПЛЕ ЛЕЈЕ.

Рупа је пскопана, сандук с прозоргош, асурама и капцшха спреман је п сад треба рупу да напунимо ђубретом, сандук да наместимо п да прпредимо све што треба за сејање'п сађење напред побројаног поврћа. Кад ћемо то учпнптп, зависп од наше воље; за најранпје ■ усеве можемо леју спремитп већ око ноловпне месеца јануара. Некп то чпне већ око Божпћа, алп је то много жртвовано, јер је одвише рано за обпчне, просте топле леје, какве ми овде имамо у впду. За топле леје потребна је, пре свега, извесна. топлота, којом ћемо загрејаватп земљу у леји; од туда п назив „топла ,ieja cc ; ту топлоту добивамо услед сагоревања, труљења ђубрета, на прво место коњског, које је довољно сламнато, и које нам највећу топлоту даје. За пајраније извођење пзвесног поврћа, а нарочито оног, које за своје развпјће изискује највећу топлоту, не можемо за производњу потребне топлоте друго ђубре нп употребити, до само коњско, као н. пр. за најранпје диње, краставце и друго. Говеђе ђубре, које такођер има у себп довољно сламе, или је помешано са шушњем Iсувим лишћем пз шуме), даје умеренију топлоту, и оно се употребљава за производњу оног поврћа, које за своје развијће не потребује велику топлоту, или за извођење доцнпјпх краставаца, карФпола итп., 9*