O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

20

које би тек отпочело у другој половини месеца Фебруара, или у првој половини месеца марта, јер онда већ није потребна велика топлота оздо, пошто се земља у леји и озго загрева већ у велпко топлпјим сунцем. Коњско ђубре можемо такође мешати са шушњем, илп с говеђим ђубретом, п онда ћемо добптп доста јаку топлоту, која he трајатп дуже, али такве смесе дају впше »млаке« леје, које се поглавито употребљавају за производњу извесног поврћа п у извесно време, о чему he доцнпје битп реч. Као присмеса коњском, или говеђем ђубрету, могу послужптп још и дрвене пплотине од чамовог дрвета, четпне (иглице) од четпнара и маховпна, само што ое тај матерпјал употребњава у крајњој нуждп, и даје, впше или мање, само млаке леје, које, истпна, извесан степен топлоте по впше месеци одржавају, алп се и за пропзводњу извесног само поврћа могу употребпти, као за салату, ротквпце, мрквице, кељ итп. II то је пстина, да топле леје с чистим коњским ђубретом најжешћу топлоту имају, али п да та п таква топлота само неколико недеља траје. Но ми ју опет зато у леји одржавамо дуже на тај начин, што повремено с по.ва облажемо леје свежим коњским ђубретом; у колико то чешће чинпмо, v то.шко ћемо и јачу топлоту у лејп дуже одржати у корист оног повЈића, ком је за потпуно развпјће иотребна већа u трајнија топлота. Овде је наш главни цпљ; да, производимо р&по иоврће у опим лејама, које се загревају коњским ђубретом.