O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

21

Ми ћемо сад очистити ранпје већ пскопану рупу, писућемо на дно као што смо већ раније напоменулп суве сламе, кровпне итп., да ђубре не дође непосредно на голу, хладну земљу, па ћемо затим сипати ђубре. Оно би најбоље било, кад бп могли ђубре одмах из стаје (кшњушнице) у рупу сипати. Али, пошто једна ,ieja и од само три прозора, доста ђубрета прогута, а сваки не може имати сву ту количину ђубрета на једанпут на расположењу (изузимајући она места, у којима станују коњички или артиљоријски пукови), то ћемо по могућству, али у што краћим роковима, доносити и смештати ђубре у крај леје на једну гомилу. Кад довољну количину ђубрета нанесемо, ми ћемо га лепо у купу завршити и прелити с неколико канти кључале вреле воде, јер је ђубре лежањем на зими охладнело, и ми га морамо сад поново загрејати и онда у рупу сасути. Али, ако је ђубре у брзо, за неколико дана донешено п није дуго у гомили на зими лежало, па с тога није толико нп охладнело, него се још непрестано пуши, онда га не треба, док је на гомили и док со пуши, преливати водом, него га треба за сваку сигурност, да се боље »упали (С прелити онда, кад се у рупу сложи. На гомили охладнело и врелом водом прелпвено ђубре, отпочеће за три-четири дана да се пушн, што је знак да се загрејало, упалило, п онда га треба одмах у рупу сипати. Ђубре у рупи треба слагати слојимице, то јест, не ваља све ђубре на једаипут бацитп у рупу, него у три-четири пута, што Је иарочито за почетнике