O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

22

п невеште још у том послу, много бо.ве п сигурније. Сваки слој треба добро угазити п једном кантом вреле воде прелнтп, ако бп ђубре било суво. Прп убацпвању п слагању ђубрета, треба добро на то пазити, да не оетају клупчад, него да се вилама п ђубре п слама, све добро растресе п сложи тако, да цела маса буде свуд подједнако поде.вена, јер he се само у том случају моћп и топлота у леји подједнако развпјати, а то је прва погодба за правилно развијће поврћа у лејп. Да-лп је ђубре једнако плп неједнако у слоју сложено, осетићемо најбоље под ногама прп гажењу; па где осетимо, да је неко место остало добро непопуњено, треба одмах тамо ђубрета додати и изједначптп. Све то ва.ва да пде брзо, нарочито ако је на пољу јака зима. Кад будемо ђубре на овај начпн сложплп, онда ra треба прелити једном кантом књучале воде, п одмах за тпм, преко сад већ напуњене рупе, наместитп сандук с прозорпма п овај обложптп такођер свежим ђубретом, да се топлота у лејп боље п дуже одржава. Облончено ђубре треба да буде равно са сандуком, а у ширпни од 50 —60 сантпметара свуд унаоколо. Како морамо леју често обилазити, то ћемо преко овог ђубрета положптп даске, да по њима газимо, а не но ђубрету; чистијн је посао, јер со мора чешће и клекнути. Преко прозора ва.ва раширпти асуре, а преко асура .метнутп капке. Овако нокривену леју оставпћемо 2 3 дана на мпру, а за то време ђубре he се загрејатп п почетп да се Сад треба_ — трећи дан око г подне капке п асуре скинути, па прозоре, с горње страие, подпћи, да се