O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama
23
леја испарп. Тако отворена деја нека постоји , сата; после тога времена треба је опет затворптп п асурама и капцпма покрптп. Тако покривену треба је оставитп опет за 2 3 дана, за које he се време све ђубре скроз загрејати, упалити, п сад треба прозоре скпнутп, ђубре још једном добро угазити, па онда нанети на њега земљу, коју треба из раније спремптп п у прпправностп негде под кровом чуватп. Не ваља од.иаос п земљу насути, чим ђубре унесемо и сандук поставимо; ђубре треба најпре да се добро пспарп, као што Је мало пре речено, па тек онда можемо преко њега насути земљу; јер она пара, коју ђубре у првп мах пздаје, прегрејава п превлажи земљу, па бп се усев у таквој земљи скувао, пропао бп. Најспгурнпјп је успех, п најразвијенијп плодови бивају, кад је и земљ а добро смешана; осим тога, она мора битп нај.нање B—lo8 —10 месеци стара, на гомили улежана. Ево како се то има разумети; Кад се решимо да правпмо топлу леју, а нисмо ју пре тога пмали, онда морамо месеца марта, априла илп маја (што ранпје, то боље), нанети на једну гомилу: 3 дела. доброг, као земља, сагорелог, старог ђубрета; 1 део добре баштенскв црне земље и 1 део круиног, исираног, ако је могућно црног, или речног иеска. Свему овом треба додати још и нешто старог, од старих кућа отиалог л&иа (не »малтера“, него блата начињеног с плевом, којим се сељачке куће и у олште плетаре лепе), шљама из јендека и свеже земље с утрине (одмах испод буса). Све ово треба добро измешати и негде на гомилу сместитп. До