O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama
24
саме употребе треба ову гомилу више пута претурпти, да се што боље измеша и ваздуха наппје, и за то време бар два пута стајском мокраћом, нли размућеном говеђом балегом прелпти. Овако прхшрем.кена земља, која је добро и више пута превртана п кроз B—-108 —-10 месеци прележала на ваздуху, врло је добра за производњу свеколиког поврћа у топлој леји. Оно је пстпна боље, да земља пре употребе што дуже лежи, п да се што чешће преврће, али, што неки веле, да земља мора, бар 3 године до употребе лежати, то је претерано! Доцнпје ћемо пмати и такве земље, али у почетку морамо овако радптп, као што је напред речено, предпостављајући, да је оно сагорело ђубре већ по себи бар једну годину старо, а кад још са осталом смесом 8 10 месеци постојп. онда је за нашу потребу као што треба. Пдућих годпна, ваља ону земљу из топле леје, као п оно већ сагорело ђубре, сложити онако псто на. гомилу, npei:o лета чешће га превртатп п за будуће топ.хе леје спремати тажо, како ћемо увек сад моћп имати на расположењу 3 п више годпна стару земљу, додавајући свакој новој гомили по мало старог лепа, шљама и земље са утрине. Тако спремљену земљу треба пре зиме унети негде у шупу, да се не би на отвореном пољу смрзла, јер би нам смрзнута онда, кад нам затреба, задала муке и noc.ia, јер је смрзнуту не би смели ни унети у топлу леју, пошто би нам пзазвала разне неприлике. Друго је онде, где се многе леје праве, па је потребна и много већа количина земље; ту п бива,