Opštinske novine

Фалсификовање намирница

149

Нису ретки случајеви у нашој пракси из околине Београда, да се код сеоских трговаца, дакле тамо где је култура на нижем ступњу, нађу мјесто алеве паприке црвзне офарбане мекиње, или брашно замашћено са мало зејтина, да прими изглед ,,доброг квалитета"; загим на место бибера дрвене струготине и мало песка. О додавању брашна свима зачинима да и не говоримо. У почетку систематског спровођења контроле над намирницама за живот, реткост је било наћи једну мирођију или зачин која не би била забрашњена. Када упоредимо цене брашна и осталих мирођија,

онда тек видимо како је разнолика и висока цена брашна и варира према томе да ли купујемо паприку, цимет или — брашно. И не само то. Трговци се у својој великодушности брину и за здравље својих потрошача и у млевену кафу додају примесе које срцу ни мало не шкоде, као н.пр. пржени јечам или наут. Разлика у цени између јечма и наута (пар динара кг.) и кафе (попречно 80 дин. кг.) објасниће нам одмах колико је трговцима стало до народног здравља. Ичж. Јован Дугошевић

Драг. Стојановић: Бајракли џамија посматрана из улице Господара Јована