Opštinske novine
238
Београдске општинске новине
исхране. У исто време пропаганда потрошње млека и млечних производа јесте стварање најглавнијег предуслова за почетак шире акције на реорганизацији читавог система снабдевања млеком, на бази сабирних станица и организације модерних млекара. Функционисање и делокруг рада модерне млекаре промашио би циљ када би становништво остало при своме старом нерационалном начину исхране, са свакодневним јеловником у коме млеко заузима једно од последњих места. С друге стране за правилно функционисање модерних млекара наоружаних са савременим плочастим пастеризаторима и стасанизаторима неопходно је потребан предуслов — хигијенска и рационална производња млека у самим сељачким шталама, без које се не може замислити продукција чистог здравог хигијенског млека, са ниским киселинским степеном. Загађено млеко произведено под нехигијенским условима, млеко пуно механичке нечистоће са богатом бакте,риском флором и високим киселинским степеном уопште није подесно за модерну, фину пастеризацију или стасанизацију, јер такво загађено и промењено млеко није у стању да струји по финим каналима и цевима савремених справа. Без обзира на начин снабдевања млеком градова централизованим или децентрализованим путем, огроман значај производње млека задржава пуну влажност с обзиром на начин производње и манипулисања у сељачким шталама, основним и примарним ћелијама млекарства. Те примарне ћелија или основне. лабораторије млекарства — сељачка газдинства морају се култивисати, произвођачи се просвећивати и упућивати у принципе хигијенске производње и начине неге стоке, у начине исхране и најзад у основна правила личне хигијене. Хигијенска производња млека по појединим газдинствима може бити у толико унапређена под повољним културно—хигијенским условима, да је у стању постати извором првокласног млека, асептичног млека, које у ствари надмашује све досадање врсте пастеризованог и стасанизованог млека. Просвећивање, утакмице, награђивање, истицање најбољих произвођача, то су путеви и начини побољшања квалитета млека и сва та средства воде решавању питања снабдевања градова здравим млеком. Полазећи од основног принципа да хигијена млека обухвата не само начин преноса и продаје но и почетне етапе производње од самих крава музара, муже па до самог потрошача, највећу пажњу у пропагандној акцији поклањамо приликом приређивања пропаганних дана самом произвођачу, односно хигијени његовог рада. У циљу просвећивања произвођача Одбор за приређивање пропагандног дана млека организовао је низ предавања по селима од стране стручњака-лекара, ветеринара и агронома, који би поучили произвођаче
у основним принципима хигијене производње неге и исхране стоке. У оквиру пропагандних дана предвиђено је 17 предавања по селима, а нарочито у оним местима одакле се највише доноси млека за Београд. Предавачима је поред осталог стављено у дужност да се упознају са начином манипулисања са млеком у дотичним селима, са типом штала и прибора за рад. Најбољи произвођачи према хигијени производње млека, одржавању штала, нези и чувању стоке и најсавеснији као продавци млека у граду предложиће се за одликовање, награде и то додељивањем корисних справа за рад са млеком (филтровима, бућкалицама, сепараторима и сл.). Великопродавци и трговци млечних производа, који се буду истакли квалитетом узорака изложених на сајмишту у специјално за то узетом павиљону биће одликовани са дипломом од стране одбора. Најбитнији узрок примитивној производњи млека на селу је отсуство хигијенске културе, непросвећенност и незнање, услед чега се млеко, у огромној већини случајева примарно доброг квалитета и добрих биохемиских особина, накнадно загади у низу манипулативних процеса. Због тога се главна пажња концентрише на те погрешне манипулације. Као главна манипулативна грешка код нас на селу може се с правом сматрати недовољна и нехигијенска филтрација, рђаво цеђење млека, понекад кроз прљаве крие, парчиће тканине узете од старог одела или веша. Познавајући ову слабу страну манипулативних радњи у производњи млека по селима у околини Београда и имајући у виду огромну важност саме филтрације кроз исправне филтрове, Одбор је стао на гледиште да се приликом предавања по селима обрати нарочита пажња на процес филтровања са демонстрацијом подесних справа и пропагирањем хлађења млека одмах после муже и цеђења. Приликом додељивања награде биће поклоњен већи број Уландерових филтрова, које је Градско поглаварство набавило и ставило на расположење Одбору за пропаганду млека. Без сумње хигијена млека у многоме би се побољшала ако би се увела у праксу сељачких газдинстава хигијенска филтрација, која би снажно смањивала број нечистоће и клица и ослобођавала би од свемогућих механичких загађивања произведеног млека. Интергрални ефекат рационалне филтрације одмах после муже био би од огромног значаја по београдске потрошаче, који би били ослобођени од конзума већих количина механичке нечистоће, ,а која се провлачи у млеко услед отсуства правилног начина филтрације. Пропаганда хигијене на селу је најефикаснији пут за побољшање млека и у ствари је најкраћи пут за снабдевање града здравим млеком. Град је нарочито заинтересован у рравилном хигијенском снабдевању Београда млеком, јер извесна удаљеност места про-