Opštinske novine

Сл. 15: Галицинов апарат. Главни део

Сл. 16: Рифлсров нормални сат са сталним притиском. 17 две компоненте сеизмографа Мајнка (са ондашњим асистентом г. Бранком Петровићем), Околности: нешто недовољни простор у оделењу за инструменте, нешто застарела конструкција дотадашњих инструмената, били су одлучујући чиниоци: да се, ипак са неком сетом везаном за тешке дане које је Сеизмолошки завод провео са тим апаратима кроз 19 година и који су створили завидан углед нашег завода у иностранству — ипак повуку из даљег рада сви инструменти из прве гарнитуре и уступе место новијим и савршенијим. „На млађима свет остаје"! У пролеће 1927 год. склоњене су на одмор обе старе верти-

22 Београдске опш тинске новине

сталним притиском. Сеизмолошки завод је пред тим акутним околностима био у кризи. Нови апарати и нови нормални сат са сталним притиском изискивали су велике суме новаца и др. потребе у вези са тим. Потребна сума достизала је вредност око милиона динара.

На редовна средства или какве накнадне кредите није се могло рачунати. Па ипак се нашло излаза, нешто у ванредном кредиту, а више у репарацијама, које су, неком срећом, још биле у току. Успело се да се из ванредног кредита (око 150 000) набаве две компоненте нарочите конструкције (тип Мајнка) као тип централног Сеизмолошког бирса француског у Стразбургу, а да се остали нормални апарати најновије конструкције (тип Е. Вихерта) набаве из репарација. До те одлуке није се могло доћи без великих перипетија, али су оне успешно савладане и за израду тих апарата је најзад потписан уговор, који је одобрен од стране свих меродавних и међународних инстанција. На тај начин набављен је нормални сат са сталним притиском Рифлерове конструкције (1927 год.) уз пријатељско суделовање директора Астрономске опсерваторије г. проф. Др. Војислава М. Мишковића. Набављене су и две компзненте сеизмографа типа Мајнкз (1927 год.). Ти су инструменти приказани овде на сл. 16 (Рифлеров нормални сат) и на сл.

Сл. 17: Две компоненте сеизмографа типа Мајнка 450 кгр.