Ošišani jež

ИЗ »ДЕМОКРАТСКЕ« ПОРТУГАЛИЈЕ Салазарова изјава

Лисабон, 30 новембра Вођа срећнв државе Португа дије Салазар, на питање новинара да ли се брине што је на изборима у Португалији узвло учешка само 25°/о гласача, насмејао се и изјавио: Ја бих био забринут ако 6и гласали оних 75°/о што нису гласали. Онда бих морао да пређем на недемократске методе. Уосталом з а мог колегу Франка у пријатељској Шпанији нико нг»е гласао још од 1936 roдине, па ником ништа. Зашто онда ја да се узнемиравам, кад је иа мојим изборима узела учешћа |една четвртина гласача? У сваком случају португалска демократија није мање демократска него шпанска.

ПАТКА ГОСПОДИНА ПАЋАРДИЈА

Рим. 30 новембра Италијаиски политичар и новинар, Родолфо Паћарди, познаник „Јежа“ написар је у своме листу велики чланзк о концентрационим логорима у Југославији, о великом броју стрељаних и умрлих од глади у шима. Ова патка господина ПаћардиЈа, није патка. Он има право, стмо је |'едио изгледа за&оравио да кзже —» да се чланак одиоси на време италијанске окупације у Југославији,

LAPSUS LINGUAE

Атина, 30 новембр.а Страховиту забуну изазвзо је у светској .јавности спиквр атинске радио-станице ко.ји је читаЈући јуче на радију побркао две вести. У јучераљој емисији оп је прочитао да су грчки министри заклани сви до једног. Мећутим, јутрос ie иста стаиица демантовала ову вест и изјавила да су сви грчкк министри само заклети. а у току целог јучерашњег лаlна. гарема »естимл које ,ie радио станица примила, у Гочкој инје још нико заклан.

AVANTI, SAVOJA

Талијани ових дана, као да се с неким шале, испуштају из апсана фашистичке генерале n озбиљно све то зову чак прилогом за „обнову", д з се земља, без цинизма ослободи од фашизма.

НЕУСПЕХ ПОЛИТИЧКИХ ЦРНОБЕРЗИЈАНАЦА

riaipHs, 30 новембар Покуцпј политичких црнобвр»ијанада да протуре некакав сумњив артикл звани „Западни блок“ зааршио се потпуним неуспехом пошто ова роба много мирише на 6yh и трулеж. па неиа изгледа да би имала npohv. Тим пре што су купци те робе шрошлог пута прескупо платили своју наивност.

КЛУБ РАТНИХ ЗЛОЧИНАЦА

Солуи, 30 новембра У Солуну је отворен врло раскошан клуб југословгнских, бугарских и албанских ратних злочинаца. Редовни члаиови cv они кош заслужују да буду обешеки, односно стрељани, најмаље тридесет пута, док лица са скромним злочиначким квалификацијама могу да буду само поиажући чланови.

ОДНОСИ И ПРИНОС

Атина, 30 новембра Један енглески новинар упитао је ових дана иретседника аустриоке владе: Господине претседниче, како у заједниди Бритаиског царства замишљате наше будуће о/иносе? ' — Пошто односе свакодневно гледам одговорио је поетседник. много бих ради.је волео да видим ваше приносе.

НОК-АУТ

36... 27... 28... Република

ИЗ ФРАНКОВЕ ШПАНИЈЕ ДЕПЕШA ГЕНЕРАЛА ФРАНКА ПРЕТСЕДНИКУ АРГЕНТИНСКЕ ВЛАДЕ

Буеиос Ajetpec, 30 новембрл Дописник једне стране агенције сазиао је да је претседнику аргентинске владе стигла шифрована депешл следеће садржине: „1 плус 40.000 плус X, минус народ парабпод. Аргентина. Фаланг.а." Пошто је пуким случајем проиашао шифру, допионик је дешифровао телеграм и ои гласи: « Ја, 40.000 Немаца стручњака техничара и моје присталице бићемо принуђени у на.јскорије време да се селимо из Шпзније. Рачунам на наше старе добре везе и надам се да ћете ми послати параброд и да ћете нас пребацити у Аргентину Фраико.“

ДА СЕ ФРАНКО НЕ УПЛАШИ

Њујор«, 30 новембра Америчко Мииистдрство спол>них послова издало је званично

саопштење да амерички амбасадор у Шпанији није опозван, него само пензионисан. те се према томе односи Америке и Шпани.је ни уколико не мењаду. Чим је Франко сазнао за ову изјаву одмах је позвао објављену амиестију. а пензианисао судије који су се сувише пожурили да је изврше, те се према томе његови односи премл Шпанцима ни уколико не мењају.

ВЛАДА И ОПОЗИЦИЈА У ПОРТУГАЛИЈИ

Лисабои, 30 новембра После избора у Португалији дошло је до нових неприлика, које су изазвале претседника владе г. Салдзара да се преко штампе изјасни. Наиме. тиче се ззхтева помретл националног је динства да се изабрана скупштина 'нкпусти, јер не одговара на-

родним жељама. Поводом тогз г. Салазар је изјавио: „Новоизабрана португалска скупштина на последњим избо"има добила је поверење свих гласача који су учествовали на изборима. Покрет народног једннства о коме ја не знам ништа, није учествовао на изборима и сматрам да нема гграва да тражи распуштање скупштине за коју није гласао. И ако су последњи избори од стране иностранства назвлни комедијом, ја ипак остајем при томе да су избори ,са наше стране схвзћени веома' озбиљно и да о комедији не може бити речи. Трагедија је у томе што влрод уопште није умео да схвати наше напоре и што нас ie таквим својим ставом био довео у траги-комичиу ситуацију, коју смо ми претворили у драму, која још није завршеиа.“ На вука повика - а лисице месо једу

Гледај(е Иран! У Ираиу су немирн!

ВЕСТИ ИЗ ГРЧКЕ МИТИНЗИ У ГРЧКОЈ

Пелопонез, новембр« Чим се сазнало да се питањв регентства скида с дневног реда, ко|и се, иначе, у цело| земљи одржава без икаквих принудних демократских мера, народ Пепопонеза и суседних острва приредио ie цео низ митинга. Послати су телеграми свима онима за које се сматра да 6и могпи битн претседници владе, док телеграми не стигну у Атину. По целом Пвпопонезу влада неописива радост' због одлуке да се избори по питању регентства одпажу за 1948, а из многих крајева стигли су предлози да ее питање повратка краља Ђорђа одложи за 2.000 годину. Па нек буде: ипн или.

НАЈНОВИЈИ ДОКАЗ ДА СУ ГРЦИ ПОТОМЦИ ЈЕЛИНА

Сазнаје се из добро обавештв* них кругова, да ,ie после осгавке Темистокла Софулиса. вођство либералне страике преузео Софокле Венизелос Сматра се да је ова промена сасвим у духу грчких традинија Јеладе. Темистокле ie као и његов јелински имењак, браиио странку све док није пао. а Софокле је, име познатог аитичхог писца трагедија, па ie право да његов имењак бар присуствује трагедији своје страике.

РАДОСТ У ГРЧКОЈ ЗБОГ ПОВРАТКА ДАМАСКИНОСА

Атииа, новембра Ради „среће грчког народа" министар спољних послова Велике Британије Бевин замолио је митрополита Дзмаскиноса да остане и даље регент Грчке. У целој Грчкој влада невићена р»дост због овог дипломатског ко. рака Енглеоке, манифестацијлма нема краја. Грци се спонтано чупају за косе, а улицама Атине већ теку мед и млеко.

ПУЈ ПИКЕ - НЕ ВАЖИ

Атина, 30 новембра Нзмеоник Грчке Дамаекинос, наљућен што народ никако не трпи његове владе, поднео је био оставку ка свој положлјПриметивши колико је велико задовољство његова оставка изазвала у иароду, још више се наљутио и повукао ie.

ИЗУЗЕТАК

Атина, новембра У једном среском месту близу Атине још »е ростоји концентрадиони лого-р за „противнике постојећег ста«>а“. Месна стража овог места упутила ie оштар протест влади против тога што је њихов град изузетак % Грчкој.

ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ У ГРЧКОЈ

Ра|тер |авља: Регент Дамаскиное поднео ie митропопиту Дамаскиносу оставку на регентскн положа|. Приликом разговора између митрополнта н регента, дошпо јо до врло узбудљивих сцена. Iавља се да |е регент Дамаскимос, дубоко тронут разлозимв ко|е му ie митропопит Дамаскинос изнео о потреби и искрено) жељи целог грчког народа да истра|е до кра|а на csojoi тешко) намесничкоЈ дужности, повукао оставку. Генерал Скоби ни)е присуствовао том историјском састанку.

ОБРАЗОВАЊЕ ГРЧКЕ ВЛАДЕ

Из ЈГрчке стижу вести да |е о&разована нова грчка влада. Кгко у грчко.ј влади, судећн према извештајима, учествује неколико професора, адвоката и судијз, штампа у иностранству је склода да верује образовлшу грчке владе, али се сматрл да би за њено признање требало да положи и државни испит или, како се то у чиновничким круговима каже, до добије сталност. 1 ДЕЦЕМБАР 1945

ЈЕЖ

3