Ošišani jež

Борба, Јеж, Ј-е-е-ж!

le mi друже, зашто „Борба" викнеш само |еданпут а Јеж" двапут) Зато што „Борба" стаге само један а „Јеж" два динара.

ДОБРОТВОР

У Нишу /е једзи бакалин закидао шећер по дечјим картама.

Зашто сте закидали шећер болесницима! Нисам хтео да добију још и шећерну болест..

ФРОНТОВСКИ РЕЧНИК

Непрввипно си поставипа ова! веш, другарице! Не мешај се ти друже, у сектор дзмаћинства!

У ПРАВИ ЧАС

Хитно пошаљктс распнс рејонским одборима да се припреме за донек зиме—

КРОЗ НАШУ ЗЕМЉУ Самоубиство из очајања

Обесила се зато што ]у је девојка ословипа речју „другарица" једнв кућевласница из Сиска. У опроштајном писму она каже да није могла да преко такве увреде пређе.

Рекорд ево]е врете постигнут |е у Сарајеву. На једној конференци||и један говорник говорио је свега двадесет минута. То ie најкраћи говор који је одржан од ослобођења до данас у нашој земљи.

Соо|о| бившо] жени дао |е леп мираз Бзограђанин Илњја Илић. Он ioi ie купио лепу спрему и нову спаваћу собу и још јој ie после венчања предао букет цвеha и пожелео јој cpet\y у браку.

Један ресторатер у Београду зарађује свега 60.000 месечко и не жали се на тешка времена. Од ослобођења до данас само је једну кућу купио.

Први четиички кољаш који није одликован ни Карађорђевом звездом ни неким другим краљевским одликовањем ухвађен ie ових дана у околини Брчког. На саслушању је изјавио дл се и сам чуди толикој непажњи краља и краљевских влада.

Четири стотине деведесет и осам гибаница и триста двадесет и шест прасади по|ео ie у Срезу звишком за време окупације познати четнички војвода Воја Триброђанин. На крају се толико уго-

Шест стотина метарв штофа м четири стотине педесет пари ципела нађено је у стану једног бившвг трговца из Марибора. На саслушању он |е иа}авио да ie то још пре рата купио за себе и свога сина да имају док су живи. Ма да је очигледно да ја овај човек поштвн и да Је рекао истину, власти му нису поверовале.

јио да није могао да избегне потерама и пао је властима у рука. Ускоро he му народ поднетм ранун за поједене гибанице и прасиће.

Ниједиу гибаницу иису no(eim четници Јовану ЈоеановиЈчу, земљораднику из околине Младановца. Овај човек i« удовац и не уме да кува питу, што би рвхли Босанци.

Нико нн|е заспао на |едном npeдавању у Земуиу, иако ie оно трајало три и по сата. Чак нико нија ни задремао, иако публика није била ни мувана ни водом прскана.

МИЛЕ „АКТИВИСТА" И РИСТОСИЈА „ШУГАВИЦА“

СЛИНА СА ПРОШЛИХ ИЗБОРА

Пало Је пуно идеЈа, како да се помо.не болгсним грађанима који нису, због болести, способни да се кређу, да би могли да употребе своје грађанско право прилнком прошлих избора. Слнитетских кола, носила и других слични* срвдстаиа у нашам VI, сиромлшном, рвјону KHije било довољно, па се поставило питање како да се помогне. Лупају главу активнсги фронта не 6и ли штогод измнслили да то питањз реша. И најзад се нашло решање: сви снажни(Ји, раавијвнији, а притом млади људи, добри активисти фронта, имају на овојим леђима првнооити оне болеснике, који желе да гласају, а физички су тако слаби, да нв могу сами дођи до бирачког места. Мнл«, зваки »Грмаљ«. цвлога дана 11 новембра удармички Je радио. He зна ce колико je изнемоглих стараца и старица, другова и другарица, пренео на својим атлетским лвђима до биралишта тв )e тимв причинио задовољство многим болвоним rpaђанима. Миле, рекоше му другови, из Пекинв ул-ицв зову да ce пренесв баба Ристосија, знаш, она што лежх узвта још од прв рата. Знам, ррчв Милв, и отрча у лравцу гдв су му реклн. Ристосија, ксјоЈ болест није дозвољавала кретањв, и поред кукања на танку храну, због лежања се прилично угој-ила и, како ју je Милв »шацовао« била је тешка око сто кила. Истнна тешки тврвт, али Je »Грмаљл« грејала нада да ђв ce послв избора мођи међу друговима хвалити ка«о је првнео иа биралишта и једну грађанку од 100 вилограма тежине. Као курја« овцу дохвати он баба Ристосију и баци је себи на леђа, па са тим теретом просто одлете до биралишта. Тако Je другарица Ристосија употребила cso'a грађанско право захваљујуђи Милу »Грмаљу«. Гласала Ристоси-Ја па је Миле упртио на леђа да 6и је однео куђи. Веђ заморен »Грмаљ« стење под те-ретом, али одмиче блатњавим улицама периферије.

А гдв баци куглицу твтка Ристосија? Згодно заваљена на леђима »Грмаља« Ристоси.ја му лењо одговара; Ја, Ја гласа'l - А гдв баци куглицу твтко? снвби>вајуђи ce запиткујв Милв ;ер су му говорили да тајност избора треба поштовати, Гдв бацих, питаш?! Па у послвдњу кутију, рекошв ми тако. Кроз крста, кроз леђа, па и кроз цвло тело освти Мил е грч. Ногв му поклецнуше, те умало нв испусти немно тервт у блато. Али прнкупи снагу, одржа се чврсто нв ногама па само уздахну. Аух! Миле, шта ти вреди снага кад памет немаш. Зар ти да вучеш ову шугавицу на гласање? Али ипа« Миле одвуче бвбу куки, положи је на крввет, а из погледа му се могло читати да тешко прашта и дуну из »шугаве« куке.

Нови облик тропске маларије

Холандски министар спол>них послова, према вестимл холандске аренције „Авај“ (може и наопако да се чита) повукао се из зд|равствених разлога у мир. Кажо се накиадно сазнаје. господин министар разболео се од индонезиске маларије и лекари су му саветовали апсолутан мир. Пошто је господин министар узалуд Индонесцима саветовао да они мирују, морао се најзад оа сам повући у мир.

У ХЛАДНОМ АТЕЉЕУ

Профееор; Имате слабо опажање, младн пријатељу, зар аам се не чини да |е модел у струку мало тањи)!

4

ЈЕЖ

f ДЕЦЕМБАР 1945