Ošišani jež

ШТРАЈК У АМЕРИЦИ

Подигните ме на тридесет пети спрат. Прво ви мени, мистер, подигните плату! (Крокодил —Москва)

КОРИШЋЕЊЕ ОТПАДАКА

Може бити да te из овог крша моћи да се измаЈсторише неки блок) (Крокодил —Москва)

ПО РАНГ-ЛИСТИ

Не трчите напред: први tiv ia да попудим! А и по списку сам први |а! v- . (Крокодил —Москва)

ФИСКУЛТУРА

ВсЛИНЕ ПЛИВАЧНЕ УТАН.ИЦЕ НА ДУНАВУ НОД НоВОГ САДа

Извршни народни одбор за Војводину расклопио је 2/ новембра ова године понтонски мост на Дунаву, како 6и се шлепови употребили при склапању новог гвозденог моста. Одбор се, истовремено, постарао да се на Дунаву не псдижу никакве скеле, јер 6и оне закрчиле реку, тек ослоОођену од моста. И" тако ie Дунав остао сасвим чист и веома погодан за пливачке утакмиде Користени ову прилику, војвођански одбор за фискултуру, у споразуму с извршним народним oflOoiPOM, расписао ie вели..е n.iaвачке утакмиде у времену од 27 новемОра до 19 јануара закључно. На такмичење имају право путници који полазе из Новог Сада према Веограду и из Београда према Новом Саду. Пливање у оделу и с целокупним пртљагом. Дозвољено је коришћење помоаних средстава, као што су byрад, даске, празни кофери итд. Првенство на такмичење имају путници ко|и пешке пређу пут од Београда до Дунава пред |-iobhm Садом. ha средими реке организоване се свечани сусрети, уз дуготрамо скакање и пљескање. Побздници са ових такмичења добиће на новосадској страни три награде. lipea награда: пооеднику te, док се буде цедио, Оити одржан свечани говор у шест поглавља, с прологом и епилогом. Друга награда; пс.6ед:.ик ta, на с.мом излазу из реке, добити 6есплатну улазницу да одмах разгледа хладовити музеј Матице српске. Трећа награда: победилац стиче право да целива мироточиву руку владике Иринеја и да га владика благослови на верност домовини. На другој обали засада ie расписана само једна награда: победилац постаје доживотни бесплатни пратплатник Бокшановог листа „Наука и техника", у коме ће редовно добијати првткласне рекламе аутомобила „Џип" Ове рекламе моћи ће бе yiio,peбити као пропуснице на дужим, нарочито шумовитијим пешачким стазама. Такмичење ће се продужити до на богсТављење ујугру, када ће се такмичари употребити као гњурци за вађење богојављенског крста. Да ли ће на то| свечаности свирати музика градског одбора, још ни;е одлучено, пошто надлежни чекају савет од нишког одбора, Koin у овим стварима има више искуства.

ОСПОРЕН ЈЕ РЕКОРД 3A ЛЕТ У ДАЉИНУ

Нов светски рекорд у лету у даљину постигао је ових дана авион који је за 35 часова, са Једног острва у Тихом океану, одлетео за главни град Амеочке. Петар КарађорђевиК, који је иначе сад без посла и ир-.л-да, оспорио ia oeaii рекорд и затражио да се њему додели награда. Ништа то није изјавио је Петар Карађорђевић ја сам за много краКе време одлетео с престола на удаљености од главног града Југославије до овог британског острва у Атланском Океану. ПИЈАЧНИ ИЗВЕШТАЈ

Зец неодеран crab 150 до 160 дннара; зашто продавци да га деру кад ie много лакше одрати купце? Јагње умиљато сиса две мајке, па ie утолико укусније и скупље. Тикве покондирене држе се на цени, али тражње. наравно нема, Алва бела демантује познато поређење; „троши се као алва", пошто стаје четрдесет пет банки кило. Месо „топовско", поскупело је чак и на Далеком Истоку.

ИЗ ЗАДРУГА

СВЕ РЕЈОНСКЕ НАБАВЉАЧКЕ ЗАДРУГЕ моле своје чланове да ке наваљују више и траже кромпир н лук. У замену за те продукте могу у произвољно) количини добити смокве, ко|е су производ приморја, или афричко воfce: урме. , -

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ САЛЕПЏИЈА ЗА БОЗАЏИЈУ

Омиљко Петровић: „Песме победе“ (Породично издање, 1945). Ја овог пута нећу да говорим о саби и врлинама својих песама, кахо бих избегао сваку могућност да ми ма ко пребаци иристрасност и хвалисавост. Али, зато, судећи потпуно мирно и објективно, могу рећи и кажем да је мој син Омиљ Петровић, са стано'м у Француској улици бр. 37, роћени и наследни сии и песник, као и доследни 6ор.ац за идеју у строгом смислу те речи. Он је, цод теретом од седам помривача, слагао револуционарне некрологе још 1936. И док су се првоборци славни, неуморни пролетери горди борили уз песме заносне око реке Босне, он се, у нашем породичном гнезду бр. 37, Француока улица, мученички и херојски борио з.а идеју. Он је написао добродошлицу ослободиоцима Београда пре него иједзн други песник, то јест тачно 12 бктобра, у 18 часова. 7 минути и четири оекунде, односно 6 минута и 2 секунде после продора победника у предграће Београда. Он ,је, тачно 42 даш по завршетку рата, објавио свимл своју заклетву да је и он спреман да положи живот за слободу. Још једном напомињем да о себи и својим песмама нећу да говорим. Нека о томе говоре песме мога сина, у коме сам се ја поновб родио и наставио, који је свестрано оличење свога тате.

Божидар Петровић,

песник

Француска ул. 37/VI Беогр.ад

Божидар Петровић: „Песме победе“ (Породично издање, 1945). Ја овог пута нећу да говорим о себи и својим песмама, пошто ]е о tom’S непристрасно и тачно говорио мој отац, а мени би неко могао пребацити необјективност и хвалисаво-ст. Међутим, ја судећи потпуно мирно и непристрасно могу рећи и кажем да је мој тата Божа Петровић, са станом у Француској улици бр. 37, богомдани отац н песник, као и доследни борац за идеју у најсТ|рожијем смислу тв речи. Он је, под страшннм теретом од осам покривача. састављао револуционарне некрологе још 1936. Он се, док су наши другарски одреди кидали ланцв кроз босзнске кланце, борио јуначки за идеју у самом нашем породичном гнезду бр. 37, Француска улица, шести спрат, где је и мени никло прво пер.је и паг перје. Он је почео састављати добродошлицу ослободиоцима Београда чак и пре мене, то јест тачно 12 октобра, у 18 часова, 6 минута и 26 секенди! Он је, истога дана кад и ја, то јест заједно са својим сином и за узор своме сину, положио и об> јавио своЈу заклетву, да је спреман да и он погине за слободу. Заклетва је датираиа и заведена под Р.бр. 8/20 јуни 1945 г. Још једном вапомин>ем да о себи и својим песмама нећу говорити. Нека о томе говоре песме оца, чије сам ја оличеше н продужен>е.

Омиљко Петровић,

песник

Француск.а ул бр. 37/VI, Београд

СВЕ У СТИЛУ

Господин Хес неће данас моћи да присуствуЈе суђењу —> врло је нераспопожен и моли вас да суђење одложите.

ЗАХВАЛНИ ДАМАСКИНОС

Чува*у Грчку вл’ ти чу ва| мене.

I ДЕЦЕМБАР 1545

JEIK

6