Ošišani jež

ЈЕЖЕВЕ БОДЉЕ

КРУП У апси се жапн зликоваца ск л, да им тамо фали њихов верии Круп. Њихов ортак мио н финансијор, Круп је увек био најкрупниН звер. А данае ra скрива |едан облак густ. (Можда се оснивз неки нови трустlЈ. ПИТАЊЕ И ОДГОВОР Какво се то чудо ствара на Леванту свуда тамо) питају се људи. Оданде се одговара источњачки, кратко, само: Азнја се буди. ФЕБРИС ГРЕЦИКУС У Јелади све су владе нензбежно склоне паду: аато друго и не раде aeh чекају нову владу. БЕЛЗЕНСКЕ ПОУКЕ Што le кривац већи и што већа рђа, пред судом ће стећи више милосрђа. ЗЛОЧИНЦИ СЕ НАДАЈУ У Нирнбергу творце рата сада мање језа хвата, а етоЈе пред судом) Белзенској се правди смеју на њо| наде csoje греЈу па трче пред рудом. НЕОФАШИСТИ Код комшије еа Јадоана свако чудо за три дана. Није причз залуд рекла; текла вода куд ie текла.

Има га у глави

le пи чико, шта le то вахуум! Вакуум... г.акуум... имам ra у глави ал' не могу да се сетим...

Радио "Милева"

даЈе час хумора за југословенске слушаоце

Уводни гоеор Милана Искре о повољном утицају незапослености на оадничко блзгостање. Уместо књижевног предавања. Како треба разумети стих: „Удар наНе Искру у камену" Да се под ударом не подразумева можда бивша лондонска влада? Пренос са једног састанка бивших лолитичких величина у Београду. На општи захтев Славко Дуканац рециту]е песму Милана Ћурчина; fr la демократ никад нисам био Ма да сам некад и сам држ'о да сам...“ За сентимецталне спушаоце. Јадиковке петролекких магната због смањења дивиденде. Тачно време да:е се да би слушаоци имали бар једну озбиљну и тачну вест.

РЕШИО ПРОБЛЕМ

Комшмја шта Вам бн да се попнете на кпов! Па ето брате, дува у сгану промаја кроз прозоре са свих страна а овде бар знам да дува само с јсдне...

ПОЗАЈМЉЕНА ПРИЧА „ЈЕЖУ“ Хипнотизерова претстава

Хипнотизер Фердинандо Жаколио, аремешан мушкар.ац дугачког кољског лица, на коме многи пороци и склоност пијанству оставише своје тужне трагове, гостовао ,ie већ преко недељу дана у граду Н. Оволиком задржавању узрок беше та.ј што се у граду Н. хипнотизер осећао достл пријатно. Нико га ни.је гњавио, а неразмажена публика рздо ie посећивала иретставе које је Фердинандо приређивао у градском циркусу. На једној таквој претстави нтђоше се директор месне фили|але труста „Домаћа живина" друг Верепетујев и одговорни функцисннер за ћуране, из исте филијале, Дрожиноки. Места им беху једно до лругога. Пошто су се лепо смссгили Верепетујев и Дрожиискн приступише праћењу претставе. На почетку Фердинандо, одевен у стари, углачани фр.ж са кризгнтемом од сатена у руннци ревера, навикнутим гестом пообурази себи језик са три игле модел 1913 годиие за дамске шешире и обиђе редове пуилчке, како би ioj доказао да ни кзп крви није исцурила. Глелтоци су са спонтаним поштов,ањем разгледали дебело модриктсто оруђе говора прободено иглама. Девојчица са пионирском мзшиом чак је додирнула необичш језик рукама и узвикнула: Ала је раиав! Алал вара рече друг Вервпетујев. Фино изводиш одвlрати мршави Дрожински. А хипнотизгр се већ спремао за сеансу хипнозе. Молим рефлектанте да се попну на позоранцу спмсно рече он. Истог тренутка из задњег реда се дигла бледа девојка у чијем ј*е друштву хипнотизер обично, после претставе пребивао у пивници „Пријатељство". Фардинандо убележи њено презиме и име у дебелу књигу. Ово се чини због лекарске контроле, објасни он публици, Пет минута каоније бледа девојка седела је на позорнипи разјапљених усана и брижљиво извршавала скролше жеље хипнотизврове: откопчавала је горње копче на блузици, спремајуђи се за купање у незнаној реци, репитовала кратке песмице из старих калеидара са стра.ницам.а за откидање и изјављивала љубав неком потпуно непознагом Васји. Затим ie девојка отишла. хипнотизер ie поново позвао на позорнипу оне који желе да се подвргну хипнози и, ево, из бочне ложе изиђе на сцену чичица у блузи, постављеној ватом и у рићим чизмама. Ми желимо да се подвргнемо хипнози. рече о-н. распали no нама! Гле. па то ie нага Никита. обрати се Дрожиноки дирек-

тору „Доадаће живине“. Дабоме, Никита, чувар тређе фарме. Зајсдљив чичица, знам ја њега. Дужност ми је ситна, обј.ашњавао је, у међувремену, хипнотизеру, чичица у блузи постављеној ватом, радим у својству чувара фарме са живином. А зовем се Никита Баршчов, хако и забележн! Фсрдинандо Жаколио посади Никиту у фотсљу и приступи хипнотисању. Убрзо Никита гласно уздахну и са очигледним задовољством склопи o l ra. Вас обузима сан, обузима сан, обузима сан, тврдио ,ie хипнотизер решеи да насмеје публику ви већ спавате. Ви већ нисте чувар на фарми Боршчоа, в.и сте директор целе ваше филијале. Дакле, ви сте дошли да радите. Ви седнте v директоровом кабинету. Говорите! Ви сте дпректор! Говорите! Поћутавши мало, успав.ани Никита је осећајно прозбооио; Ово ie, брате, највећи брезобразлук! Всћ ie десет сати, а v канцеларији нема никога. Сав ги се посао укочио, друже Верепетујевч! Друг Верепетујев, који је седео у трећем реду густо ,ie поцрвеиео и љутито слегао раменим.а. Дрожински се скоро нечујно »асмејао. Ама ја hy овдена све довести у ред настави Никита, нисам вам ја некакав Варепетујев да цепам панталоне по канцелари.ј.ама. Јербо шта је, наприлику, тај Верепетујев? Ич се он не разуме у живину. Он. богме, брка врану са патком ни пет ни шест... Њему је стало само да пише акта и да се вуче по службеним путовањима... А фарме највише ако обиђе .једном годишње! Ово ie лаж! добаци Верепетујев са свога места. У публиаи је нзстао смех. Немојте да сметате говор-

нкку, зачу се нечији гласни шапат. Не, ово није лаж! не отварајући очи рече хипнотисани Никита. Ово ,ie чиста самокритикл а нипошто није лаж, кад већ желите да знате. Колико смо пута говорили Верепетујеву за оног гусана Дрожинског. А 0« ич не зарезује. А тај Дрожински није набавио хране за ћуране, те они поцркаше, јадни моји! Није тачно! закрешта са свога ссдишта Дрожиноки. Ја сам писао трусту. Ја имам писмени доказ. Хипнотизеру. пробудите га одмах. Немојте га нипошто будити! чули су се сложни гласови у сали. Нека све исприча. Само распали Никита! Уклоните се друже Жамолио, немојте сметати човеку... Не треба ме будити. не треба! грмео ,ie Никита Боршчов, коме су очи још увек биле затворене. Кад буде било потребно ппобудићу се сам. Ја још нисам ништа о оде.лу рекао. Зашто чуварима, питам ia вас, још нису издате кратке бунде? ... Верепетујев и Дрожински. збуњени, црвени, гурали cv се према излазу. Мо%ни глас Никите Боршчова гонио их ie у стопу: —• А коме су ономад однете две пекиншке патке? Другу Дрожинскозде! А ко ie лане vnponaстио пачиће на мр.азу? Друг Верепетујео. Некаква жена са шареном марамом на глави, нашавши се у повом реду, тврдоглаво ,ie пружала руку према Фердинанду Ж,аколиу и тражила: Грађзнине хипнотизеру. ледер и ia нешто да проговорим посл« Никите. Односно кокоши,iy. Све hy изпеферисати што ми ,ie v срцу. све! Циркус је урлао.

Леонид ЛЕНЧ

КРОЗ ЦЕО СВЕТ ЊУЈОРК БЕЗ СКАНДАЛА

Њујорк, нопембра Beh четири дана није избив ниједан скандал у круговима америчких милионара. Ниједан од ших није се с женом ни потукао, ни развео, нити је туђу жену отео. Срећом, бо-рбе на Јави трају свом жестшшм, те се и то не запажа.

ИЗЈАВА ЈЕДНОГ ЈАПАНСКОГ ГЕНЕРАЛА

Токио, новембра Многи јапански генерали шетају слободно по Токију и другим градовима Јапана. На чуђен»е страних новинара један од н>их је изјдвио: Шта се чудите! Ми нисмо више непријлтељи, већ савезници. Наша војока јуначки се борн у Индонезији. Ако савладамо те непослушне дивљаке, наша земља постаће члан Уједињених нација. ЊУЈОРШКА ПОЛИЦИЈА ИМА ПУНЕ РУКЕ ПОСЛА

Њујорк, 30 новембра Како јавља Франс-прес, у Њујорку је аа 75 дана изаршено 68 убистава. Поводом тога, шефа њујоршке полиције посетили су многобројни новинари и тоажили извеснв податке. Шеф полиције био је да новина!рима да следећу изјаву; „Овај размер цифара показује вам успех полиције, кој.а је спречила свакодневна убиства. па he и у будуће радити у том смеру. м У моменту док је шеф полиције давао новинарима своју из.јаву, улетео је у шефову канцеларију као без душе један чиновник и гласно ренао шефу: Господине шефе, овот мо мента добили смо извештај да је на Бродвеју убијено 7 људи. Прави кривчи још нису ухваћени, али је заго похапшен велики број људи. Шеф је био збуњен и слегао је раменима загледајући се у новкнаре. Ови с" mv срдачно про-омали pvkv и узвикнули: О ке мистер шериф. постигнут је нерешен резултат!

БОЖА МАКСИМОВИЋ ОДЛАЗИ У ПОРТУГАЛИЈУ

Њујорк, новембра На вест да је Салазар у Португ.алији спровео изборе н,а којима је гласало само 20°/о уписаних бирача, чувени југословенски стручњак за изборе и за дисциплиновање народа Божа Максимовић затражио је пасош за Лисабон. Идем ја у ту срећну земљу, изјавио је он новинарима, да понудим своје услуге президенту Салазару. А онда ћете видети колико ia вредим и колико је моја земља изгубила у мојој личности!

ПРOБA

Ући само, лријатељу. А да твој пас не уједа? Баш хоћу да видим. Јучв сам га купио.

ПЕСМЕ У СЛИКАМА

Кад (а имам коња врана, што ra не јашем)

Синођ ми |е, лане моЈе, долазно Го|ко«

Промиче момче кроз село.

5

ЈЕЖ

1 ДЕЦЕМБАР 1945