Podgorac

30. јануар 1999.

Да ли сте читали: "Благо цара Радована" - Књига о судбини (Јован Дучић)

2 СРЕ А 2

ШЕ ДА

За нама су многи празници. Једни другима пожелели смо пуно среће. А, заправо, шта је срећа 3а. неке је срећа у здрављу, у духовном спокоју, у миру: за друге опет у богатству, високом звању, у јавним почастима...

Стари су Грци говорили да је филозоф Диоген живећи у бурету срећнији од Александра Великог, јер му овај силник нити може што дати, нити може шта одузети.

Душко Радовић нас пита колико кошта ваздух, река, дрво, љубав. Највредније ствари ничим се не могу купити. Невоља је што човек постаје свестан своје среће тек кад је нзгуби. Погледајте зато у себе и око себе. Откријте своју срећу!

А свој како о срсћи размишља песник и дипломата Јован Дучић (паралелно са каријером успешног дипломате текла је његова ништа мање успешна · каријера _ великог љубавника).

Следе одломци из његове књиге "Благо цара Радована" (у поднаслову - књига о судбини). Осим о срећи, Дучић говори и о љубави, шалама, пријатељству о _ младости и старости, херојима и о пророцима. Ова књига чита се више пута и сваки пут се открива нешто ново.

О СРЕЋИ ж

Најмање су срећни они људи који би имали све разлоге да буду срећни. Има људи који су господари златних рудника, а не осећају се срећни. А има људи који се не осећају несрећним ни после каквог случаја који би други сматрали катастрофом људског живота. Значи да је срећа једна ствар мишљења, и да сама за себе ништа не представља.

ж

Могло би се рећи и да човек не би имао ниједан дан среће кад би знао за све несреће какве постоје око њега и од којих пате други људи.

ж

Човекова срећа, међутим, не може никад бити потпуна ако сваки свој прохтев узме за потребу; а то је баш најчешћи случај.

ж

Када би људи разумели колико мало треба да се буде срећан, избегли би тиме најгоре дане у животу. Несрећа је што нико не мери срећу према себи и својим потребама, него према другом, и то према најсрећнијем.

ж

Колико више размишљате о

животу . све се више отварају његове заседе и проказују његова беспућа. Зато ако пуно говорите о несрећама у животу, најзад више не видите живот него несреће.

ж

За сваку нашу несрећу крива је или наша лакоумност, или наша гордељивост, или наша глупост, или наш порок. И за физичке болести су криве мисли... Човек кроз цео живот чини себи самом више зла него добра. Што успемо нашом памоћу, покваримо нашом ћуди; а што успемо нашом добротом. упропастимо нашим пороцима; и. најзад, што постигнемо својом мудрошћу, изгубимо нашим темпераментом. Јер има нешто јаче и пресудније од свих наших сила, а то су наше слабости.

ж

Свакако, највећи творац човекове несреће, то је сам човек. Пребројте, ако можете, све несреће које је човек измислио да

ПАТИ ТАРА УНОСИ ОУ ИЗА

Онима који су се крстили, дарована је невидљива благодет; али она дејствује по мери испуњавања заповести Божјих“.

(Из календара за просту годину 1999, месец јануар)

Овог месеца се у биоскопској сали Народне библиотеке у Осечини могао видети филм жБуре барута“ нашег редитеља Горана Паскаљевића. Сала је била неуобичајено попуњена, публика већином млада.

Елем, коначно и ми добисмо филм попут америчких. Насиље свуда око нас, спремност људи да га учине другом а и да га прихвате: песницама, пајсерима, мацолама, флашама, каменицама, ножевима, пиштољима, бомбама. . . Туку и тучени су: полицајци, професори, таксисти, госпође, госпођице, дрипци, избеглице, упослени, беспослени, обучени да бију, необучени да бију, мирни и они темпераментнији, случајни, недужни, пријатељи, непријатељи, заљубљени, љубоморни, дрогирани, трезни, пијани, лопови, шверцери, музички обдарени и они мање итд. Наравоученије: опрезно и када

неког с милујете-можете _ га случајно загрепсти, а испод коже...

Кажем, виде то наша омладина и изађе из сале без неког коментара. Можда се десило исто као и са оним робијашима који су гледали позоришну представу у којој се

упропасти или

загорча живот другом човеку. Једни су људи били несрећни што су били црнци међу белцима, други што су били протестанти међу католицима, трећи хришћани међу муслиманима... Ни куге нису толико помориле људство, колико његове сопствене предрасуде и његова урођена потреба да чини зло и да руши. ж

. И у највећој беди могућа је утеха и охрабрење. Ако си сиромах, теши се што си млад; ако си болестан, теши се што си частан и поштован; ако си ружан, теши се што си уман; ако си изгубио новац, теши се што ниси изгубио здравље и част. Ово је начин да се све несреће умање и презру. Али и у великој срећи треба све несреће поновити у памети, како би смо се очеличили за дане кад једном црни коњи измакну испред белих.

Драгица ПУЉЕЗЕВИЋ

радило о затвореничком животу. Ни они нису имали коментаре, ваљда се идентификовали. Али, има ту још нешто у

овом филму. Спремни су за кавгу, немилосрдни су, воле песму и при силовању, али,

ОНИ ПЛАЧУ. Тешка је суза словенска, православна. Младић је тучен због професионалне деформације оног другог, а, он, обездетан, немилосрдно се свети, систематски кошчицу по кошчицу ломи, и на крају, два несрећника остају са својим сузама.

Откуд толико злог Нови светски поредак Дуго ратно стањеј Загарантоване санкцијез Обећане бомбе2 Затворена небеса)

Да ли због очувања мира: Електричног Кучук-алије7 Лако запаљивог Аганлије7 Ризничара Мула-Јусуфа7 Оног четвртог добро плаћеног објашњивача2 Из Цариграда досељеног Султана Мрзитеља Хипократаг Корисних идиота Добрих пливача7 Регистрације7 Тракторске гуме7 Студентске мензе7 Џака ђубрива2 Партиципације" Школске лектиреј Поквареног аутомата на алнасеру2 Болесне краве Немања уља у време постај Непоткованог коња Дневноспавајућих и ноћнопроводећих> Секташа2 Празне кутије за кафу: Испуштене пуне кутије цигарета у бару: Непослушне деце Обезбожених родитеља; Квалитет-

Тодсораи,

А БЕЛО СТАЗИ

Шта ме то боли јутрос

док мраз стеже и лед је свуд по тротоару 2

Шта ми то дршће у корену руку

и иза очију дубоко 2

И зашто ми се чини да би ми годило само у гнезду каквом

до кога стаза ниједна не води јутрос док лед је свуд

и снег, и снег...

нијих љубавника: Минђуша2 Комшијских с" бољих кола: Насмејаних девизних пензионера2 Утицаја лудопроводећих филмова2 с Радосних певача тужних песама7 Сваковечерњих успављивања уз жЛаку ноћ , децож; Брижних пролетера из вила Српских (седећих) коктела; Ухрањених чиновника осигуравајућег друштва Ћерке која хоће да студира у метрополи Амбициозне колегинице2 Синдикалца2 Ревносног директора; Бедника и њихових дебелих вунених чарапа у јеку лета: Поквареног бојлера2 Мога мобилисаног сина; Просветних радника што се праве паметни да нешто знају: Домаћица што објашњавају међународну политику: Шпијуна ппшијунај Лазаревог бремена; Кумства2 Умрлог суседа Три свадбе ближњих у исту јесен: Карте до Београда; Мале Србије Велике Србије2 Ројалисте7 Бранитеља · леве — стране Неосвајања златне медаље Оног што се стално смеје Опела2

Филм %Буре барута“ ће бити приказан у руској Думи. Гледаће га сви депутати. Па жХајд, да смо живи и здрави“, да је мир и ставите ту кафицу да спавамо.

Милан СИМИЋ

У = „ СПодеорац, Пишите, предлажите, критикујте, хвалите