Podgorac

30. јануар 1999.

Подсетник Од "Подгорца" до "Подгорца"'

УУ

Уочи ник СО

Нове године председОсечина Драгољуб Николић, са – сарадницима, приредно је низ традиционалних одвојених пријема за представнике привреде, затим при-

ватног сектора, јавног, културног и спортског живота општине.

У срдачној претпразничкој атмосфери. уз размену здравица ин подсећање на успехе или пропусте из претходне године, разговарало се и о плановима за 1999. год.

АМУ АЕ

Пред новогодишње И божићне празнике било је доброг расположења и у свим радним колективима широм Подгорине. Сви запослени су добили плате (негде целе, а негде, макар. један део), њихова деца Пакетиће од Деда Мраза или Божић Бате, а у већини фирми нису били заборављени ни пензионери.

Дочек Нове године, исто тако и Српске нове године, одвијао се за млађе у угоститељским објектима, а за старије у породичној атмосфери.

Привреда је празновала десетак дана, година.

као и претходних

Осе-

Скупштина чина је обезбедила средства и заједно са општинским Црвеним крстом, Центром за социјални рад "Напредак" и другим друштвеним организацијама и

општина

институцијама _ на — почетку године поделила око 400 вредних пакета грађанима Подгорине за које је процењено да су "најтањег" имовног стања. У хуманитарним пакетима било је брашна, јестивог уља и других прехрамбених намирница, затим детерџента и осталих средстава за хигијену, онда одеће и обуће, што ће сиромашним домаћинствима добро доћи да, макар, ублаже свакодневне тешкоће које им загорчавају живот.

Упркос отежаним условима због _— временских (нејприлика “Електродистрибуција" је ове зиме успешно привела крају и пустила у рад још две трафостанице на подручју општине Осечина. Реч је о трафостаницама у Гуњацима

Гуњаци и Драгодол: НОВЕ ТС

Трихинелоза у околини Пецке

г3аМР ДУГЕ 1) Со) 220) ЈУЛУ У

Конзумирајући суво месо од свиња које су јесенас заклане, у домаћинству Косе Недељковић из Скадра код Пецке, трихинелозом се заразило чак 29 лица. Најгоре су прошли Томислав Гајић (46), Милена Гајић (41), Милоје Поповић (25), Љиљана Недељковић (36), који се после вишедневног интензивног лечења још увек опорављају на Инфективном одељењу Ваљевске болнице. Осталих 25 лица, углавном чланова родбине Косе Недељковић,

заражени, налазе се на кућном

који су мање лечењу. Санитарни органи су заражено неупотребљено месо, није било прегледано, одмах уништили и тако зауставили даље ширење заразе. Међутим, овај случај из околине Пецке, (срећом, једини је у нашем крају), морао би да послужи као озбиљна опомена да пре употребе обавезно изврше преглед меса.

које

свима =

(Ре цео)

Пецка (СЕЋАЊЕ ША ОСЛШ ВАЧА "ПО ТИ је Поводом 95. годишњице листа "Политика", 25. јануара

на гроб

њеног Владислава Рибникара у црквеној порти у Пецкој

положено је цвеће.

оснивача

Букете свежег цвећа у име Политике положио Стојић, дописник овог листа из Ваљева, а у име СО Осечина председник Драгољуб Николић, председник ИО Владан Муцић, директор (ЈКП "Осечина" Живорад Бојичић и Филиповић, Пецка ин "Рибникар".

је Јован

Зоран МЗ ФК

председник члан управе

ДОГ

(Петрц) и Драгодолу (Марјановићи), које су лоциране на тешко приступачним теренимаобавестио нас је Миодраг Нинић, шеф Пословнице "Електродистрибуције" у Осечини.

Страначка хроника

СПТодеврац,

Активности социјалиста

ЕКОНОМСКА ПОЛИТИКА У ПРВОМ ПЛАНУ

бо Половином јануара одржана седница Извршног ошштинског одбора СПС-а у проширеном саставу - позвани председници МО, а присуство-

"вао је и Драгутин Брчин, коор-

динатор из Главног директор ЗИН-а. Чланови Извршног општинског одбора СПС-а, заједно са председницима месних одбора, разматрали задатке економске политике у 1999. години. Било је говора и о наредним задаци-

одбора,

структурних промена у производњи. Радује чињеница да ће се поједини погони, који нису радили више година, ставити у функцију, што значи да ће оживети нови програми из чега следи пораст производње и више сопствених средстава. -Тек сада, када је након пожара у највећем подгорском колективу, утврђена штета од 10.000.000 ДЕМ, зна се шта треба да се уради на хладњачи.

ма социјалиста. "Подгорка" у овој години -"Крушик - Пластика" у очекује повећање производње овој години планира повећање за око 45% - рекао је вд.

обима производње и на бази директора Драгољуб Николић. тога раст личних доходака за И поред веома тешке 100% - податак који се чуо од ситуације у протеклој години, а директора Свете Стефановића. вероватно неће бити лакше ни Што се тиче 33 "Пецка" из у овој, Социјалистичка партија Пецке и 33 "Подгорка - ће водити рачуна првенствено Аграр", изнет је став да је о социјалној политици. врло тешка ситуација у аван- О друштвеним делатностисирању сетве и пољопривредне ма није било много говора с производње у предстојећој обзиром да се финансирају на

сезони. Цена малине на ино- бази усвојених с Закона у страном тржишту је нижа у Скушштини и из Буџетског односу на исти период претход- фонда. них година.

У "Подгорки" је дошло до А

Седница Општинског одбора ЈУЛ-а

ОСВРТ НА ДОСАДАШЊИ РАД

Ошштински одбор ЈУЛ-а је летос спровео акцију помоћи у храни и хигијени најугроженијем становништву, у сарадњи са Центром за социјални рад.

Затим је уследила посета СО-е (присутан је био и председник Окружног одбора ЈУЛ-а Предраг Савић), где је било говора о изградњи ТВ предајника за РГС-ове програме н ТВ Пинк. Обећано је да ће се овај део посла урадити до краја '98; није испоштовано.

Иницијативи Окружног одбора ЈУЛ-а, да се прикупи помоћ за грађане Косова и Метохије, прикључио се и Општински одбор ЈУЛ-а из Осечине. Помоћ од 4,5 тоне у вредности од око 15000 динара упућена је у Пећ.

Председник ЈУЛ-а за Осечину Бошко Петровић је изнео и низ замерки:

-Ми смо као партија запостављени у програмима развоја и плану Владе Србије. Немамо радни простор, телефон, материјална средства без којих нема рада. Мало се сарађује и са осталим левим снагама.

Након усвојеног извештаја о раду говорило се о наредним задацима. Приоритетан је рад у свим изборним јединицама на омасовљавању чланства. Констатовано је да је ЈУЛ стекао велико поверење у народу.

Чланови ЈУЛ-а су рекли да ће се ова партија у овој години више укључити у решавање виталних питања од интереса за све грађане, уз већу сарадњу са локалним властима. Посебна пажња ће бити окренута селу и пољопривреда, формирању задружних савеза и слично.

Било је доста примедби на рад здравства (посебно у Осечини), комуналне делатности (нечистоћа у варошици), на рад у култури. Све започете инвестиције нису завршене. Нерешен је проблем градског гробља, сточне пијаце, нерегулисан паркинг простор, испред приватних радњи се врши утовар и истовар што ремети саобраћај и омета пролаз пешака.

На крају састанка је закључено да ће се ЈУЛ залагати и даље за мирно решавање проблема на Косову и Метохији.

За рад ЈУЛ-а у Осечини, председник Петровић је рекао:

-Ми смо све задатке извршили савесно и у року. Нисмо ништа обећавали што не можемо урадити. Све оно што нам други обећају, морају и урадити. Сви заједно морамо бити одговорнији, а то се односи и на нашу дирекцију.

Снежана АНДРИЋ