Podgorac

8. јун 2000.

Ниче нова школа Ку Белотиву

Дан школе – 16. април – у МЗ Белотић биће упамћен по томе што је, након вишедеценијског затишја у инвестирању, тог дана почела изградња нове уместо 40 година старе школе, која је толико оронула и оштећена од земљотреса да је обављање наставе у њој постало ризично.

Симболичном полагању камена темељца, на великој свечаности на платоу испред школе, поред старих, садашњих и будућих ђака и бројних мештана, присуствовали су Љубомир Муцић, директор Дирекције за обнову и развој Колубарског округа, затим Драгољуб Николић, председник СО Осечина са сарадницима, као и представници привредних и јавних орга– низација из општине, извођача радова и Војске Југославије, које су житељи Белотића срдачно дочекали.

Почетак изградње нове школске зграде представља велику радост за 15 њених садашњих ученика, за 48 деце из овог села старости до 10 година (која су будућност школе и највећи мотив за улазак у ову инвестицију), али и за старије мештане, посебно за две учитељице у пензији које су свој радни век провеле у школи у Белотићу.

Радови на новој шкелској згради, која ће имати 170 квадрата корисног простора (две модерно опремљене учион– ице и стан за учитеља) одвијају се по утврђеној динамици. У време писања овог текста (друга половина маја), школа је већ била под "првом плочом“, а крајњи рок за завршетак свих радова је 1. септембар, па се очекује да ће наредну школску - годину основци из Белотића започети у новом објекту. С.Ранковић

рагијебица

„А а Луна оу АЛА,

Пи "Уа нв =И А аве павас а“

П ЛАЗВОЗЈ

Тешке економске санкције умногоме су зауставиле нашу привреду. Ипак чине се многи покушаји да се оне прекину и омогући било какав извоз којим би се наставиле везе наше привреде са западом, који је такође заинтересован за: нашу производњу и тржиште.

По речима директора Свете Стефегновића "овог тренутка бију се велике битке на плану добијања кредита из Кине; којим би се набавило десетак нових машина.Највероватније биће потписан уговор о кредитном аранжману вредан 2 милиона долара, чија би структура била 1,5 милиона долара за машине, 300.000 за опрему и 200.000 долара за материјал. · Овим путем фабрика би зановила већ остарели машински парк и обезбедила основне услове за благовремену и сигур– ну производњу.

Други фронт на коме се бије битка је код Министарства за науку и технологију и Фонда за развој, као и Дирекцији за обнову, од којих се очекује помоћ од 20 милиона динара, чиме би се омогућио завршетак започете хале у року од 3 месеа". а Ових дана завршене су прве три колоне за одвод гасо-= ва великих пречника за иностраног купца. Овај посао је вредан 108.000 марака.

Очекује се испорука и уговарање нових послова, који би запослили погон цеви и резервоара за читаву годину, вредан 1 милион марака.

Поред постојећих, размишља се и о новим програмима. Тако је понуђен елаборат за израду уређаја за испитивање виталних функција плућа, који је на наше тржиште увожен.

Министарство за науку и технологију одобрило је 2 милиона динара кредита за финансирање овог пројекта од чега _ 900.000 динара неповратно.

До краја године очекује се израда прототипа и његово пробно испитивање на ВМА. По добијању њиховог мишљења у 2001. години почела би серијска производња.

Ако се сви ови планови реализују за ДД КрушикПластику сигурно долазе бољи дани.

начелник

живи Милован са:супру–— Муцић, за гом и четворо деце од привреду и финансије којих је једно беба од Радмила Радуловић, месец дана. Средства за представник ЦК и

секретар ОО .СПС-а

изградњу КУ:2 90037 Милош Андрић, посе– беђена Ко и“ Прејрама тили РАИ Пет-– за развој И ПОВОНУНИРЕНМ" ровић и том приликом изграђен објекат из тог ум уручили _ пригодне програма. поклоне. о

Филиповић каже да ће сиромашна, имам чет– радови ускоро (бити воро деце, нигде не приведени крају, а при радим, а стара кућа

земље усељиво. Вред– ност радова је око милион динара, а крајем маја нова кућа ће бити спремна за усељење –

само што није пала. Не знам како бих изградио нову 'да ми нисте изашли у сусрет. Захваљујем се „свима

Стара породична кућа Привислава Петровића из Драгијевице, тешко је оштећена у земљотресу

1989. године. Сред“ ствима дирекције за обнову и развој Колу– _ барског округа урађена

је нова кућа. Породицу Петровић посетили су представници СО-–е, Црве– ног крста и Об СПС-а. Уместо старе, оронуле куће, породица Пет– ровић ускоро се сели у нову. У домаћинству

рекао је Филиповић и додао да је стара кућа, која је изграђена 1914. године, веома ризична за становање и сваког момента може да се сруши.

Недавно су председник ИО СО-е Владан

који су имали разу– мевања за моје проб– леме – рекао нам је том приликом Милован

Потровиг ИЕ АНДРИЋ