Podgorac

- 5. август 2003.

Пецка: Промоција књиге Александра Јевтића

"КРОЗ МАГЛЕ И МЕЋАВЕ

Промоција неке књиге за сваку средину је изузетан културни догађај који анимира љубитеље књиге и писане речи за новим сазнањима везаним за читалаштво које је, мора се то признати, у једној озбиљној кризи, услед претеране продукције оних садржаја која само теренутно преокупирају интресовање читалачке публике.

Управо промоција књиге "Кроз магле и мећаве" - Александра Јевтића коју је организовала Народна библиотека у сарадњи са Општинским одборима СУБНОР-а Осечине и Ваљева у Пецкој изазвала је посебно интересовање грађана Пецке и околине, што је управо Пецка била центар збивања у периоду пред дизање устанка у Белој Цркви 1941. године. Писац ове књиге у том времену живео је у Пецкој радећи као учитељ у основној школи и непосредни је учесник свих тих догађања. Управо у томе је и посебна вредност ове књиге што представља аутентичност једног времена које се код многих истраживача И историчара тумачи и приказује на један сасвим друкчији начин који нема много везе са стварношћу.

Пецка у то време је била трговачки и занатски центар за ширу околину, са знаменитим људима који су због свог рада и поштења били веома цењени. Испуњена са неколико трговинских радњи, неколико кафана, опанчарских,ковачких, абаџијеких, сарачких, бојаџинских и других услужних радњи, са школом, црквом, општином и жандармеријском станицом, Пецка је живела устаљеним животом мале варошице чију су монотонију могли да разбију бизарни догађаји који су брзо заборављени. Људи из околине су се окупљали празницима, углавном у цркви, али и у кафанама и радњама да би позавршавали послове који живот значе и да би се срели са познаницима, пријатељима, родбином. Такву Пецку затекао је шестоаприлски напад фашистичке Немачке и њених савезника, и устаљени живот у малој варошици у потпуности преокренуо.

У СУСРЕТ СЕДМОЈ ЛИКОВНОЈ КОЛОНИЈИ "ПОДГОРИНА 2003"

После многих договора одлучено је да Седма ликовна колонија "Подгорина 2003" буде одржана од 9. до 17. августа ове године у организацији Народне библиотеке из Осечине. На колонији ће учествовати 8 уметника које ће организатор позвати и 5 или више из саме Осечине. Планирано је да на колонији учествују представници Ваљева, Лознице, Горњег Милановца, Аранђеловца и Руме,а биће позвани и неки од учесника претходних колонија. Свечано отварање и почетак рада колније предвиђено је за 9. август у 12 часова,а завршетак рада колоније је 17. августа. Средства са одржавање колоније обезбедиће Скупштина општине Осечина и спонзори. Организатор очекује да ће наша средина бити богатија са око 30 нових уметничких дела која ће знатно 060-

ртцират

О самој књизи "Кроз магле и мећаве" говорио је Милован Илинчић, професор историје. Он је истакао да је аутор ове књиге учесник свих тих историјских збивања из тог периода, и као такав живи је сведок свих тих догађања. Радња књиге почиње његовим доласком у Пецку, у фебруару 1941. године на место учитеља у основној школи, дајући детаљан опис варошице и живота у њој. Са пуно емоција пише о својим колегама-учитељима Пери Враголићу, Стеви Милатовићу и Чеди Милосављевићу, који је касније дошао да службује у Пецкој, а посебно о учитељици Мари Враголић, пре свега као доброј и нежној мајци, а онда као просветном раднику. До детаља је описао почетак устанка у Белој Цркви и формирање првих партизанских јединица, њихову организацију, састав, развојни и борбени пут. Занимљиви су описи напада на жандармеријску станицу у Ваљевској Каменици и Пецкој, борби у Лајковцу и Завлаци, ослобођењу Крупња, и Столица, бомбардовање Пецке и Љубовије, понашање немачких заробљеника _ приликом бомбрадовања Пецке, па све до његовог заробљавања од стране непријатеља. Ово је занимљиво штиво са пуно прецизних историјских података о времену, које је веома значајно за српски народ.

Трудио сам се да догађаје и збивања кроз које сам у једном тешком времену прошао, дам што реалније - истакао је Александар Јевтић. За писање ове књиге припремао сам се пуних 30 година и све што је у књизи написано је онако како се дешавало. Књигу сам посветио свим својим ратним друговима, борцима народноослободилачке борбе од којих су многи дали своје животе за слободу. У предивном амбијенту сале Земљорадничке задруге у Пецкој, пријатњој атмосфери окончано је једно књижевно дружење на задовољство свих присутнихуз жељу да оваквих програма буде што више.

156.

гатити већ формирану збирку слика и скулптура. Организатор колоније планира да уметници посете две сеоске месне заједнице. Циљ посете је дружење са људима из тих месних заједница, упознавање природних лепота и знаменитости посећених месних заједница и непосредно уметничко стварање у средини која је посећена. Уколико буде настало неко уметничко дело са тематиком из посећене месне заједнице, организатор ће то уметничко дело дати на коришћење тој месној заједници. У седмици пред одржавање колоније одржаће се културно-забавна манифестација "Подгорске вечери" чији садржај у целини још није утврђен. Према најавама из Народне библиотеке одржаће се седам програма у периоду од 5. до 9: августа. Програм ће бити тако конципиран

13

слодбораи,

Фочљеев

Ма да буде интересантан за публику којој

се представити аматери КУД "Караџић" из Лознице са позоришном представом "Пигмалион", манекени "Студија М' из Ваљева, КУД '"'Крушик-Пластика" из Осечине и други. Програм "Подгорских вечери" биће организован на платоу испред Библиотеке са почетком у 20:30 часова. У целини август месец биће испуњен _ интересантним _ културним садржајима и позивамо грађане да својим присуством подрже ове културне манифестације. ТС.