Podgorac

4 сСТодгораи,

Сто лље рат ћрефае

Љубиша Јовановић, председник Удружења произвођача јагодичастог воћа Подгорине

•Хоћемо ред, а не хаосу овој области каже Јовановић

Ради унапређења малинарске производње, квалитета, цене, пласмана, крајем марта основано је Удружење малинара. на нивоу Србије, такође у марту основана је Унија малинара са сдеиштем у Ариљу. На челу Удружења у нашој општини, а као потпредседник Уније налази се Љубиша Јовановић из Туђина. Овим поводом смо га замолили да за "Подгорац' каже неколико битних и занимљивих ствари везаних за производнју и пласман "црвеног злата".

•ФКоји су основни циљеви оснивања Уније и Удружења малинара2

-Желимо да на целој територији Србије, уведемо ред на тржишту, откупу у пласману, да оснујемо Национални савет за малину који би имао функцију да обезбеди све од производње до извоза на којем тренутно влада хаос. 205 је извозника, произвођачи су оштећени. Цена малине се креће од 45-65 динара, што иде на штету сељака.

Унија је организовала три састанка на нивоу валаде Србије. Није било очекиваних резултата, јер представници Владе нису хтели да се мешају у политику цена, што значи да је произвођач малине остао и даље оштећен. Инсистирали смо да се пресече ланац шверца, да се малина не вози испред "носа" наших хладњача по 200-300 километара даље, јер то увећава цену производа а смањује плаћање сељаку.

ФМалина ове године није дала ни изблиза очекиване приносе

-Под засадом малине на територији наше општине је 800 па ( што значи 12 000 000 струкова ове културе), док је под купином 250 ћа. Мразеви и ране суше допринели су да овогодишњи род буде око 40 одсто у односу на прошлу годину, а не може се похвалити ни квалитетом.

Удружење малинара у сарадњи са СО-е и Пољопривредним факултетом из Београда, управо ових дана врши анал-

КАВА С Д 8 2 214

изу 150 узетих узорака са наше територије, и ускоро ће се знати прави узроци сушења малињака. Ми ћемо покушати да члановима Удружења набавимо квалитетну садницу малине како би се проширили засади.

•Дда ли се ви и колико бавите пољопривредом обзиром да стре као сред“ њошколац и млад човек остали у селу2 -У мом домаћинству нас је четворо који радимо. Имам засад малине на 1,10 ћа. Гајимо и купину. Прошле године смо имали принос-од 1,5 вагона обе културе, док је ове године принос драстично умањен.

Воћњак (од 7 Па) са стенлејом, пожегачом, чачанска родна и чачанска лепотица даје добре приносе, што и сада очекујемо.

Јабуку смо засадили на 1 ћа. Има доста стабала крушака, брескве.

Радом и животом на селу сам задовоЉљан и нисам. Доста се ради, може се лепо живети, али је сада несигуран пласман и наплата, што раније није био случај.

приватизације очекивао много више, јер смо ми произвођачи мислили да су нам задруге више ~ закидале —_ на цени, али десило се обрунто. Ланац од про-изводње до хладњаче, уместо да се смањи, отегао се и више. Свело се на то да они "експерти" који не знају као изгледа изгледа малина ни сељак, а камоли колико се у њу улаже зноја и муке, обогатише се седећи у хладовини поред телефона дајући "савете" прерачунавају"и свој проценат у нашем послу. С. Андрић

ПРЕМИЈА ВЕЋА, ЗАСАДИ МАЊИ

ж Ове године, на нашој територији ће се засадити упола мање дувана. х Премије за вирџинију су повећане “ Вироза напада засаде дуване

Влада Републике Србије је одредила квоту фабрикама дувана,а оне су правиле пропорционални распоред по општинама колико ће се ове године засадити ове културе. На 60 ћа је засађена вирџинија а на 30 ћа берлеј, што је за 50% мање у односу на предходну годину, чули смо од Милице Манојловић реонског инструктора. Интересовање за сађење дувана је било знатно веће, али нису сви заинтересовани могли засадити дувана колико су хтели.

Душко Васиљевић из Белотића је и ове

године највећи произвођач са 5 ћаим Драган Станисављевић из Драгијевице са засађених 4,5 ћа.

"Бајиновац" из Бајине баште и ове године обезбеђује репроматеријал а није било интересовања за набавку сушара.

Ових дана се засадима дувана појавила болест вироза која тренутно не угрожава много парцела. дуван за сада није достигао жељени квалитет ни раст због дуготрајне суше, а киша која је недавно коначно пала, вероватно ће повољно утицати на даљи развој ове културе

С. Андрић

5. август 2003.

ДАНИ МАЛИНА У БРАНКОВИНИ

На _'Данима малине, недавно одржаним у Баранковини, по 41. пут малинари из Подгорине су још једанпут показали да имају квалитетне засаде, па тако нису изостале ни награде, које су подељене најбољима. Најбољи малињак по мишљењу стручњака из ваљевског завода има Радоје Јовановић из Гуњака.

Хладњача "Лајковац" обезбедила је награду за Веселина Симанића из Лопатња и Николу Марковића из Гуњака.

Милан Лазић из Остружња, Марко Јанчић __ из _Лопатња и Влада Миловановић из Остружња примили су награду од Земљорадничке задруге а Агроплод' из Осечине.

СТР "Беба" из Лопатња, наградила је Драгана Филоповића, Зорана Павловића, Милисава и Јордана Тешића из Лопатња.

"Станекс' из Драгијевице је на овој манифестацији обезбедио награде за Милана Вилотића, Гојка Андрића, Слађана Радовановића, Владу Гаврића, Веселина Радовановића из Драгијевице и Марка Анђелића.

С. Андрић

МЛЕКО ПОЦРНЕЛО

Подгорски произвођачи млека никако де се помире са ниском ценом млека, која у откупу, са премијом изађе на 15 дин. за литар. Кажу де се за 1 кг јабука мора предати 3-4 литра млека. Ипак, многи и даље продају свој производ јер не знају шта ће са њим. Чак се не исплати прерађивати у сири кајмак, а ни хранити прасиће.

Недавно је "Имлек" приватизован. Енглеска фирма '"Салфорд', која ради према стандарду ЕУ, има 44 одсто у АД "Имлеку“.

На територији нашег региона сабирна млекара у Мојковићу откупи 23.000 литара свежег млека. Од тога се на терену општине Осечина дневно откупи око 5 тона.

Цена се формира према квалитету. Исплата је 2 пута месечно, а премија коју обезбеђује Република један пут. Ми имамо у плану за наредни период, повећање откупних количина као и побољшање __ квалитета (исхраном, чистијим стајама и судовима где се млеко чува), спречавање разних додатака у млеко (вода и сл.) - чули смо од Драгана Филиповића, руководиоца АД чИмлек", сабирног центра у Мојковићу. По његовом мишљењу цена млека од 10 дин. и премијом 4-5 дин. је реална када се узму у обзир сви трошкови који прате откуп. Иначе, ово подручје има изузетно квалитетно млеко и они ће и даље радуити на откупу као једина млекара која ради на нашој територији.

С. Андрић