Pokret

И КОРА

„ГРАЂАНСКИ С. К.“ — КОМБИНОВАНИ ТИМ КОНКОРДИЈАВАРДАР 5:3 (2:83) Е

„Грађански С. К.“ из Загреба, на своме путу за Дариград; задржао се у среду 12 ов. м. у Београду и одиграо једњу утакмицу са комбинованим тимом Конкордије пи Вардара.

Игра је одржана на игралишту „Југославије, на пробушвном терену, који Не би ништа сметао, да цело време нису отежавали игру ветар и снег. „Грађански“ наступа са две резерве и то у голу и на левом крилу, и у целости не даје нам ону игру, коју смо-од њега, фактичког првака Загреба и државе очекивали. Он. нам није приредио уживање -у финој и беспрекорној техничкој игри. Напротив, разочарао нас је својом грубошћу и неспортским понашањем својих играча (Першка). Бо: ;

· Млади играчи. Конкордије и Вардара наступили су са еланом и полетом својственим само њима, и служи им на част, да нису на за час поклецнули пред својим глорпозним противником. о – Насупрот · „Грађанском који је био нешто тром, игра К. Т. била је брза, пожртвована, са можда мало мање технике, али одлична. | По О Резултат не одговара игри: „Грађански апсолутно није успео да потпуно превлада на терену, те би нерешени _резултат био најправичнији „али заслугом невероватно слабог судије Г. Ружића „Грађанском су призната два потпуно неправилна гола. Извађена лопта из аута и из „оф-сајта“.

- Публике леп број.“ | = УПОЛА ВИЈА == АМА ОК 54152 (16)

Најзад се дала прилика Југославији, да скине једну тешку мрљу са свога реномеа. Наиме, Хаштк је поразио Јууе0славију на њеној прослави 1928 год. са огромним скором од 8:2: и од тада се та два противника нису сретала све до у суботу 15 ов. М. 5 -

- Овог пута Хашк је наступио са три резерве у тиму, које су знатно подбациле. Једном солидном и одличном клубу, као што је Хтик, не сме да се деси да резерве толико подбаце, да се то осети на целокушној игри тима.

Хашк није био онај стари кога познајемо. Нисмо видели онај едан и ону одличну технику која му је омогућавала да све своје противнике сигурно побеђује, нешто је недоста-

јало: тој футбалској машини. Но можда је, или чак вероватно.

је, да је главни узрок свему томе она одлична и сјајна · игра Југославије, какву нисмо имали прилике одавно да видимо. Југославија је у суботу, одиграла несумњиво своју најбољу утакмицу.Онако савршену хаумонију и упграност њеног тима скоро нисмо видели. Њен тим био је такав, да се скоро није ни осетило недостајање Мартића и Јовановића, без којих је Југославија наступила. Резултат је потпуно реалан, и да је Југославија имала мало више среће у пудању на гол, резултат би био гори по Х. А. Ш. К.

Хашк је наступио у постави

Фридрих, Кок, Дасовић, Микша, Марјановић, Бенковић, Кан, Зинаја, Грденић, Винек, Кошчевић, (Плацеријано).

Маленчић, Петровић, Отакић, Ивковић, Махек, Марковић, Ђурић, Ђорђевић, Лубурић, Петковић, Секулић.

„Халик“ има почетни ударац и одмах одлучно наваљује. Игра узима оштар темпо са. малом премоћи „Хашка“ који најзад узима водство (тол даје Грденићу 8 мин.). Игра настаје још живља са обостраним навалама, док премоћ полако узима Југославија п најзад у 95. минута Петковић ефектно изједначује. Наставља се обострано лепа, техничка „фер“ игра и тако се завршава полувреме.

У другом полувремену главну реч води Југославија; њена одбрана, а особито Св. Марковић, потпуно резоравају навалу „Хашка“, и навала Југославије, бев много муке успева одличним комбинацијама да постави крајњи резултат. Местимичне навале „Хашка“, нарочито пред крај, остављају У тисак да „Хашк“ није био клонуо како се мислило, што јен доказао Зинаја у 20 минути, постигнувши врло леп гол.

Код гостију треба истаћи Фридриха, Винека и Дасовића. Голове дали: за Југославију Петковић 4, за „ХЖашк“ Грденић и Зинаја .

Судија Г. Бергвалд непристрасан, али слаб.

ХАШК-ЈУГОСЛАВИЈА 4: 4 (1:1)

У недељу 16 ов. м. одржана је горња реванш утакмица која се свршила неодлучно. у

„Хашк“ наступа у доста измењеној постави: Фридрих,

Врбанчић, Дасовић, Марјановић, Диндрић, Бенковић, Кан,

ПокРЕТ

Зинаја, Грденић, Винек, Плацеријано. Југославија наступа са истим тимом као и у суботу, само ттто је на полудесном Јовановић (Жена) „Хашк“ је овога дана био знатно бољи него дан раније; код његових играча се много више обећала веза, навала је била агресивнија, што је све, наравно, морало да уроди резултатом. Али ипак код Хашка нисмо видели онај његов стари систем игре, његово прецизно додавање лопте; „Шашк“ је играо више по вису, што му је можда и сметало да постигне бољи резултат.

Сем тога игри оба клуба сметао је скоро немогући терен. Блато на игралишту било је тако да лопта, ударена најјачом снагом, пређе свега 5—6 метара што се осетило и по самом темпу игре, који није био жив као дан раније, ма да је нпак био брг. 6

Југославија је изашла без Мартића са Јовановићем и са Немешом на голу. Можемо одмах рећи да нас није задовољила као у суботу. Играчима, нарочито у почетку, недостајао је темпо, веза је била лабава, Махек као центар халф. није довољно пратио навалу, док је Д. Јовановић био и сувише тром и неколико одличних шанса упропастио. Мали Јоксимовић, који га је заменио у другој половини, био је још слабији.

У одбрани Југославије истакли су се Ов. Марковић и БрЛетровић док је Отавић био знатно слабији него дан ра-

· није. Немеш у голу није показао ништа нарочито.

Код „Хашка“ су се: истакли Фридрих, који је бранио неколико тешких лопти, затим Врбанчић, Дасовић, Винек, Плацеријано.

У самом току игре очевидна премоћ није била ни на једној ни на другој страни, већ су се ређале наименичне навале, са моменталним притисцима на гол. Тако пролази цело полувреме које се и свршава неодлучно. (Циндрић дао сам тол „Хашку“). У другом полувремену, у почетку, Југославија бива премоћнија и подиже резултат на 3:1 али се „Хашк“ опоравља и одлучно ређа навалу за навалом. Грденићу успева. по други пут да затресе мрежу Југославије; мало затим, после Отакићевог пенала, Винек изједначује. „Хашк“ бива све одлучнији пи Плацеријано поставља резултат 4:3. Југославија се прикупља п наваљује, и најзад Ивковић, искористивши један неспоразум играча и судије, успева. да егализира.

Голове дали: За Ивковић и ауто-тол Циндрића; за (Пеналти), Плацеријано. Корнери:

Југославију _ Јовановић (пеналти), Хашк“: Грденић 2, Винек :2 за Југославију.

(

Судија Г. Брана Вељковић, био је немогуће рђав. Тако слабог судију ми скоро нисмо видели. То је човек који је нтру испустио одмах из својих руку, који је судио према, публици и према играчима који је свирао цепидлачке хендсове, и превидео капиталне грешке и са једне и са друге стране. То је судија који је себе потпуно онемогућио неспоразумом између себе и пграча Хашка са којима се објашњава, док Ивковић туче на гол. Такав човек не може бити прворазредни савезни судац. ЈЉБ. Живковић

ГОСТОВАЊЕ КЛУБА „СОКМТНЈА5“. — „Б. С. Ко У ЧЕХОСЛОВАЧКОЈ. — ЈЕДНА КОРИСНА ОДЛУКА

Шрема вестима из спортских кругова изгледа да ћемо 19. пи 13. априла имати прилику да први пут видимо један енглески клуб код нас. „Коринтпас“, првак лондонских аматера, долази да одигра две игре са „Југославијом и „Б. 6. Ко -ом. 0 снази овога енглеског клуба и о енглеском футбалу писаћемо кад то буде актуелно; за сада напомињемо то, да су енглеском футбалу стекли светски реноме професионални клубови, те наш гост вероватно није првокласни репрезентант његов.

Из нетих извора сазнајемо да ће наш симпатични 5. (6. К.“ отићи крајем априла на дуже гостовање у Чехословачку, где ће по провинцији одиграти известан орој утакмица.

ВБ. Л. П. одредио је за ову сезону првенствене утакмице између П. тимова и подмлатка свију клубова. Тај акт је врло умесан и користан. Сада ће млада деца и почетници у футбалу, имати лепши циљ пред очима него пре, када су келели само да уђу у први тим. Ова мера ће у будућности показати своје корисне резултате за наш футбал.