Pokret

218 покрет

(подмладак) Б.ОК. (подмладак) 3:2. Игра на овој другој

утакмици је била врло лепа. Јуниори су дали тако ком-

бинаторну и „фер“ игру, да такву одавна нисмо видели у Бео-

граду. Наши стари играчи имали би добта да науче од ове

деце, 5 Олимтијска трентна.

Ми смо, од кад смо очели да ишемо о Олимпијади,

посвећивали саставу наше рејтревентације најовбиљнију пажњу. Најзад, састав је начињен; нећемо ништа прерано гово-

рити само ћемо напоменути да су се већ чули гласови штротив

непажње при делењу места у репрезентацији. „Загребачки Спортски Лист пише следеће: „Бековски пар најбољи ће бити као и до сад, т. ј. Вр-

банчић и Дасовић. 0 Врђуки нема спора. Најтеже је с халфлинијом, која је, због немогућности Рупеца да учествује, без главе. Достојне замене за њега тешко је наћи. Један халф био би Враговић и други би се лакше нашао. По мишљењу „5. Ш. Л.“, најбоља постава за репрезентацију државе била би: :

Врђука, Врбанчић, Дасовић, Вратовић, Рупец, Жупанчић, Павелковић, Џетковић, Першка, Винек, Бабић.

Ми се потпуно слажемо са овим мишљењем и желели бисмо да оно победи. Али Олимпијада је и сувише близу; мора се радити брзо и одлучно.

ЈУтаклице ваћ Веограда.

О. У. А. Ф. К, гостовао је у Загребу на први и други дан католичког Ускра против Конкордије, којој је подлегао са 21 и против Х. А. Ш. К-а који га је победио са 8:1.

Југославија је 21 ов.-м. гостовала против НИ. А К-а у Новом Саду и победила са. 2:1.

Југославија је гостовала у Суботици шротив Бачке, без играча који су у Загребу и без Отакића и изашла је са резултатом 0:0.

0. У. А. Ф. К. Гостовао је у Новом Саду и победио комбиновани тим #. 4. К. - Јуда Макабт са. 4:0

ХАЗЕНА

БСК - Југославија 6:83.

После толиког времена, које је шротекло у шразним дискусијама, Б.ЛАЛ. отпочео је са одржавањем првенствених утакмица у Хазени. Тако су се Најзад у недељу 20 ов. М. састали на игралишту Б.0.К-а два стара ривала: Југославија ис (НЕ

| Б. 0. К. излази са тимом: Поповић, Баја, Аранђеловић, Живојиновић, Киклић, (О. Јовановић, Д. Поповић.

Југославија: Јовановић, Ристић, Хаџић !. и 1, Јовановић Т, Ружић. Игра, је отпочела, врло оштрим темпом који је диктирао Б. С. К. Навала Б. С. К. врло брза и продорна, цело прво полувреме угрожава врата Југославтје, и неколико пута снажни шутеви |Г-це Поповић уродили су плодом. У другом полувремену игра је бивала све оштрија и бржа, тако да је много изгубила од лепоте, и постала чак кадикад и груба. Југосљавија се сналази доста добро и игру држи отвореном, Ове голове Југославија је дала у другом полувремену, када је Б. С. К. водио већ са 6:1. 5

У тиму Б. (. К.-а поново су доказале своју високу класу Г-це Д. Поповић и (О. Јовановић; само овога, шута, може

е доста замерити због сувишне употребе физичке снаге. Остале у тиму биле су врло добре. Од Г-це Киклићеве биће временом врло добро лево крило, док само физички ојача.

Код Југославије није се нико нарочито истакао. На Ти Ружићевој опажао се, као у осталом и на целом тиму, педостатак довољног тренинга. Голман, Г-ца Јовановић, била, је доста добра. Голове које је примила није могла бранити. У одбрани се истакла Г-ца Хаџић која има добар старт на лопту и добро одузимање. 'Тим Југосљавије не може да издржи оштар темпо.

Утакмицу је водио Г. Отањек, квалификовани судија #8'

Прага.На публику је оставио утисак да је неодлучан. Упитан о игри, изјавио је категорички да је београдска игра далеко од праве хазене, јер се уноси и сувише телесне снаге. Према томе, и ако то не мора бити тачно, сусрет са Чехињама може бити опасан јер оне, поред бравурозне технике, поседују такође велику телесну снагу. 7

ЛАКА АТЛЕТИКА.

ВБ. Л. А. П. пренуо се иза сна и почео је озбиљан рад. Нека би било што више успеха. Тако, издати су термини за следеће приредбе,

са авог успеха и помињао га често.

1) Крос-контри, за прелазни дар пехар Браће Зарића, одржаће се 4. маја у 11. часова у Кошутњажу.

2.) Штафетно (релејно) трчање кроз Београд, одржаће се 18 маја. а

3.) Крос-контри за пехар „Политике“ одржаће се други дан Ускрса 28. Алтрила, на тркалишту Дунавског Кола Јахача, т. ј. ако дотле опадне вода.

Тог дана „на тркалишту Кола Јахача, одржаће се следеће утакмице:

1.) Крос-контри за пехар „Политике“ у 10 и 45.

2.) Трчање на. 100 м., мушки.

8.) Бацање кугле.

4.) Трчање 60 м., даме.

5.) + Х 100 штафета.

6.) Трчање 400 М.

Тркачка става за Крос-контри износиће око 6 км. Старт и циљ су на тркалишту Кола Јахача. Отаза иде одатле до улаза у Кошутњак и награг. Клубови морају учествовати у групама од најмање 3 тркача. Награду добија група која има највише бодова.

>

У последњем тренутку дознали смо да од загребачких клубова учествују само Хашк пи Маратон а од београдских Шумадија и Југославија,

За првенство бориће се вероватно Хашк и Маратот.

ПБ

0 ЛОРДУ БАЈРОНУ КАО СПОРТИСТИ

Ових дана Грчка прославља о стогодишњицу великог енглеског песника лорда Бајрона који је дао свој живот за

ослобођење Грчке од Турака. Књижевнички свет прославиће.

успомену на тенијалног песника. Опортисти такође имају право да га уврсте у своје људе, а дужност да се одуже ње товој успомени, јер лорд Бајрон није био само тенијалан пестек, већ и велики спортиста.

У Портовенаре, у северној Италији, и данас се показује једна мала пећина која носи име лорда Бајрона. Једат натпис потсећа да је одатле песник пошао да преплива залив Специје до Леричи. Од Шортовенаре до Леричи залив је ши-

"рок најмање 6 километара у правој линији, не рачунајући

струје које нагоне пливаче да чине много. дужи пут. Овај успех није тако мала ствар, и онај који га је поститао морао је бити прави спортиста.

Лорд Бајрон почео је да се бави поезијом и спорто вима истовремено, као ђак од петнаест година. Тада је Бајрон био у колежу у Харову. Мали, пуначак, склон гојазности и сакат у једну ногу, жестоког гемперамента, обузет страстима. и охол. 0 распусту 1808 године Бајрон се заљуби у једну своју рођаку. Да би заборавио ту своју рођаку, која је сасвим мирно пошла за једног сеоског племића, он је почео да практикује спортове (трво у Харову, а потом на универзитету у Кеморипу) са таквом жестином, „да је падао од умора“: јахање, бокс, гађање из пиштоља, пливање, а нарочито крикет.

Некако у то време спорт се и родио на британским острвима. Осамтавсти век није био у Енглеској тако славан спортом као што је данашњи. Тек у првим годинама деветнаестог века родила се жеља за спортом у енглеским колежима. У време лорда Бајрона ученици Харова држали су првенство у крикету, а млади лорд Бајрон био је у првом ранпу међу ученицима Харова. :

На своме путу кров Малу Азију, идући обалом Дарданела ка, Цариграду, лорд Бајрон је постигао још један врло леп спортеки успех. Лорд Бајрон је хтео. да обнови оно-што је Леандар чинио сваке ноћи.

Једна позната легенда прича како је млади Грк Леандар из Абидоса волео Херу, свештеницу Венериног храма на другој обали Дарданела. Оваке ноћи Леашдар је препливавао мореуз да се састане са Хером која га је чекала на другој

"обали. Оваке ноћи Хера је палила једну свећу у храму чија,

је светлост водила Леандра. Једне вечери она заборави знак и Леандар се утопи у таласима.

Први штут се Бајрон спустио у воду 16. априла 1910. У друштву поручника Екенхода. Савладан хладноћом морао је да се врати, али је већ 3. маја успео да преплива мореуз за

један ват и 10 минута. Целог свог века Бајрон је био поносит

(0 времена на време Бајрон је и доцније постизавао спортске успехе. Тако је једног дана препливао залив Опеције, другог дана остао је, у Венецији, у води 6 часова, што је за оно време био прави рекорд.

Године 1894. Бајрон је умро у Мисолунгиу од гровнице, ставивши своје име и своје имање у службу независности Грчке, :

| ј | | Е ; 1