Pokret

94 покрет

Тако су аутомобилске трке. и код нас стекле право грађанства, постале једна периодична · спортска манифестатеија. Јер, код нас се о аутомобилеким тркама може једино говорити као о спортским манифестацијама. Наших конотруктора нема, нажалост, да овом приликом извуку какву поуку, или да се увере у солидност своје конструкдије. Зато ћемо ми за све време док не добијемо своју индустрију мотора имати трке као циљ, а не као средство. Треба ли зато тврдити да су трке код нас некориснед Далеко од тога. Ако ове трке не могу бити школа га нашу индустрију, која «не постоји, оне. молу бити врло добра школа за нашу публику. На тркама се може најбоље видети издржљивост једних кола и свију њених лделова. Каква, је само то проба, за гуме! Тако се публика најбоље држи обавешћеном о напредовању аутомобилске индустрије, а. та је публика, знатна и о њој се мора водити рачуна. Са протагандом за ширење ајутомобиливма. мораће доћи и пропаганда, за добре путеве, јер једно без друтог не иде. Ушраво; добри путеви биће најбоље средство да се број аутомобила код“ нас повећа. ;

Аутомобилске трке на страни

Сасвим друто значење пмају аутомобилске трке на страни, у земљама где је аутомобилска индустрија развијена. Трка је тамо неопходна конструктору исто тако као што је лабораторијум потребан хемичару или физичару. Ту, на прци, може се само суочити теориско предвиђање са искуством.

Највеће трке на европском континенту одржавају се у Француској, где је пре неколико дана одржана трка Огапа Рих 4' Ешторе, коју је добио Кампари са колима Алфа Ромео.

Како се на аутомобилске трке гледа на страни, послужићемо 0е излагањима познатог француског стручњака Шарла Фару.

Извор усавршавања аутомобила

За сваку трку на страни ради се нарочити шравилник. Тај правилник и знање конструктора су главни извор аутомобилеког напретка. Правилник је израђен од најстручнијих лица пи он приморава конструктора да упути своја истражижања у једном одређеном правцу. Зато највеће нашретке чине оне земље које израде најбоље правилнике.

Ови се правилницима обично обухватају тлавне линије и они се односе на: 1.) регулисање тежине; 2.) регушисање ширине цилиндра; 8.) регулисање запремине коју клип опшше при своме кретању у дилиндру (литражка) и 4.) облик каросерије.

(Остала се питања регулшшу сама по себи. Тако је питаљђе кочница дошло само по себи и напредовало је са наатредовањем брзине мотора. Исти је случај са питањем подмазивања. Регулисање вожње

Регудисање максималне тежине кола одвело је до олакшања свију делова на шасији. То је пмало непосредног дејства на напредак аутомобила. Ати још и данас напредовање аутомобила спречено је с друге стране минималном тежином и очекивати је да ће се и та препрека ускоро помаћи.

Мотор. Маметнута мажстмална тежина приморала је да св смањи тежина мотора. Усвајане су све простије солуције, штедећи потребан метал, израђивани су све простији облици делова. Шроналазак лакших метала (легуре алуминијума и специјални челици) још више је смањио тежину мотора.

Врло важно усавршавање учинио је шроналазак блокцилиндара. Са шетом отпорношћу добијају се много мање тежине, него при одвојеним цилиндрима. Опољни зидови кошуљица за воду између два цилиндра сведени су на минимум. Употребом блока знатно је смањена тежлпна главне 000вине. А највеће дејство на напредак мотора имало је олажшање клипа и клипњаче. Ово олакшање, постигнуто заменом тивеног гвожђа алуминијумом, имало је утицаја не само на механички, већ и на технички ефекат. Уопште употреба алуминијума изавала је титаву револуцију У аутомобтлекој шндустрији. у

Исто тако избачена је знатца мртва тежина увођењем дистртбуције одозто. "име су пабачене попречне собице и смањена је дужина п тежина вентила.

Али није се ни на томе зауставило. Регулисање тежине имало је дејства и на предњу осовину. Она је знатно олакшана употребом простијих облика, који су заменили облике са многобројним коленима. Њије претерано ако се каже да је данашња дужина предњих осовина у пола мања од ранијих ововиша. И цела шасија добила је мању тежину, што се тиче подужних носача и траверза.

Ето колико је напретка донело регулисање тежине.

Ширина цилиндра _ -

Регулисање ширине пилиндара- утицало је на напредовање мотора. Пошто овај фактор утиче директно на снагу мотора, коју је требало добити што већу, морао се повећати ход типа.

Ово ограничење димензија мотора приморало је конструкторе да повећају брзину обртања, једино средство да. се повећа снага мотора. Велика брзина обртања донела је промену у подмазивању и данас је опште подмазивање под шритиском. Јачањем снате мотора, а ограничењем његових димензија. повећана. је компресија, велики непријатељ свећица, које су такође морале да буду побољшане.

Регулисање литраже

Највише је прогресу аутомобила допринела формула која се тиче литраже. Више од. десет година за велике тркачке састанке установљена је била литража од 3 литра, а за овотодишњу Отапа Рих ФЕнторе (као и прошле две) трчала су кола од 2 литра. Поред исте литраже, резултати су из дана у дан све бољи. Конструктори су морали да раде у два правца да повећају број обрта у минути и да, у вези са тим, осигурају бољу шохрану мотора.

Шрва ствар постизавала се повећањем броја цилиндара. На овогодишњој трци у Лиону марка Бало учестовала је са колима од 12 цилиндара. За овако високе режиме обртање, паљење магнетом је шостало недовољно. Већ од 4000 па до 5000 обртаја магнет не задовољава потребу. А туража садашњих тркачких кола шење се ка 7000. Зато се је паљење батеријама наметнуло само по себт.

Дохрањивање мотора

Дохрањивању мотора морало се приступити услед велике брашне обртања мотора. Због краткоће трајања усисавања једног цилиндра тас не може у довољној, прелвиђеној, тежини ла испуни цилиндар, ако се упушта под нормалним притиском, а тиме много губи снага мотора. Да би се гас приморао на брже улажење у цилиндар и да би могао савладати трење на боковима спроводних цеви, у карбуратор се ушуишта гас изложен шретходном притиску у једном турбокоматресору. -

На овај начин, регушнисавањем развитка аутомосилоке индустрије, успело се да се добију све бољи резултати, са што мање средстава. То даје наде да ће се једнога дана испунити жеље чувеног америчког конструктора Форда: да ће доћи дан када ће сви пословни људи моћи себи за јевтине новце да набаве аутомобил. Н.

ГОСТОВАЊЕ 0. К. РУОЈ-А ИЗ ПРАГА

Лањски гост наших, онда слабијих, клубова Вардара и Конкордије, О. К. Русј, није нам дао — то можемо одмах рећн —_ оно што емо од њега очекивали. Један клуб, који у метрополи континенталног футбала, у Прату, износи завидно резужтате, морао је дати далеко бољу игру него што је дао. Без обзира на. резултате, ми нисмо видели лепу техничку, дотерану игру. Додуше, гости се извињују дугим путем, који је треморио све, што је за веровање, и што донекле оправдава шрве неуспехе јер су друте две утакмице играли мото боље.

Јединство — Русј 4:2

Гости излазе у постави.

Макаренко — Богољубеки, 5

Валентинов Кришта,

Борисов, Ганџа — Ретивов

Балдин, Богемеки, — Кућумов

Кузницов.

Јединство шалави комплетно, али у три, Атанацковић 1 Михашловић напуштају терен а улазе тиновић и Драшковић,

Цела је шгра била технички а такође и тактички веома слаба: _ ма да жива и интересантна она је шипак оипа врло растртана. Гости нису били у стању да издрже противнички оштар темпо и ограничили су се у целом другом полувремену на одбрану, У којој су се истицати веома голман Макаренко, и бек Валентинов. Навала је вршила повремеше нешпаде у којима су се истицали центар Богемеки, ш десна полутка Балдин. (ем тога велико равочарење доживели смо кад смо видели да од разглашене „аге“ штре гостију неке грешке, као слабо додавање халфланије, _ неодлучност судија Г. Ружић морао је да нокључи Марјановића ш Богемског. алестрани Милу-

Јединство је наступило са Пешићем на центру а Братошем на левој спојци. У целини игра Јединства није била

577

расе