Pokret

ПОКРЕТ 45

технички на нарочитој висини, чак су се могле приметити неке грешке, као слабо дадавање халфлиније, неодлучност навале пред голом, али се то постепено губи. Михатловић на гољу бранио је као на својим најбољим данима, тто му је и донело да. је морао повређен напустити гол. Лрашковић који га је заменио, био је добар. Бековски пар био је врло добар, особито се истицао Марјановић. У халфлинији одлични Томатевић и Јовановић. У навали су задовољили скоро сви сем Спасића. Особлто је добар утисак учинио Братош, који је наступио после дуге паузе. СОудио је доста слабо, али објективно Г. Ружић. Југославија-Русј 7:2

Русј је наступио у недељу против Југославије са живом жељом да поправи лош утисак што га је оставио првом утакљтицом. Морамо у почетку нагласити да му је то, без обзира на резултат, и успело. Овога пута били су сви гости одморни п свежи, играли су са еланом, вољом и пожртвованешћу. Док су се против Јединства једва бранили, на овој су утакмици иадржали оштар и напоран темто, који је диктирала Југославија до краја. Груби нису били много.

На голу се опет истакао Мажаренко, осим њега оба бека, особито десни, центар халф, затим Ботемски и Балдин. Особито је навала била лобра, одлично је проносила; дрибловала, а са даљине од 25 м. већ туку опасне „бомбе“ на гол. У навали био је нарочито добар Балдин који је дао оба гола за Русј (други из „11 м"“). Сем тога била су добра и крила нарочтпто лево.

Тим Југославије наступио је без Лубурића, са Јовановићем на центру: у другом полувремену блесираног Марковића замењује Ђурић ст. Он одлази на полу десно, Б. Петровић на бека, а Стакић на халфа.

У игру коју нам је предвела Југославија у скоро целом трвом полувремену, осећало се да нема оне везе и техничке сптурности која се види кад је Лубурић вођа. Јовановић је тшао много напред, Махек је често заостајао а лопта је бивале, плен противника. Но то је било надокнађено срлачношћу и вољом за победом. Цео тим, особито олбрана, био је веома сигуран. Истицао се Стакић као халф и бек. Халфлинија врло добра: у навали нтрали су појединачно врло добро; Петковић, Јовановић, оба Ђурића и Секулић у главном су задовољили. Победа је заслужена.

У трвих 15 минута игре Русј бива надмоћнији и води са 0:1. Но осталак полувремена је у ругама Југославије то она га завршава са 3:1 за себе.

У другом полувремену Југославија је апсолутно надмоћна и даје још 4 гола. Пред сам крај Ргсј продре али Ивковић скриви пеналтизкик и Баллин снижава скоро на 7:2. · Ускоро крај. Судија Г. Милојковић непристрасан али слаб.

6. К. Рус — Б. 6 К. 4:71

Након два пораза Русј-а огроман број спортске публике, особито страних кибица, није очекивао пораз В. С. К.-а.

Међутим Руеј који се борио за свој реноме, дао је игру брзу, пуну темперамента, пожртвовану са пуно технички лепих комбинација и са врло добрим пупањем на гол. У томе се осебито (истакао Баллин, који је сам получио три гола. Ови гелови који су дати били су неодбранљиви.

Б. С. К. узео је ову утакмицу и сувише олако, он је нротивнике потцењивао, док се они нису докопали вођства, а тада је било немогуће свладати их. Шта више Реј је водио у почетку другог полувремена, са 3:0.

Б. 6. К. даје почасни гол из једног врло сумњивог пеналтикика. ~

Б. С. К. изашао је без Којића пи Васиљевића што се знатно осећало на ипри целога тима. Вецер на пентру био је апсолутно немогућ: сем што је два-три пута добро послао Живковића у папад није учинио ништа. Халфлинија пожртвована, особито О. Маринковић. Бековски пар поред тога што је играо слабо био је и веома суров. Да је судија све кажљавао, морао би да да бар још два очевидна „11 м“ које је претворио у слобдоне ударце. Што се саме митре тиче, она је била скроз оштра и отворена и веома интересантпа.

Судија Г. Д. Петковић судио је више на штету тостију.

А, Ф. К. ПАРДУБИЦЕ У БЕОГРАДУ А. Ф. К. Пардубице-Југославија 1:4.

После веома дугог времена имали смо ва госте чисти чешки тим: 4.Ф.К. Пардубице, који је гостовао 16. ов. м. није нам пак могао приказати ништа интересантно. Да ли због умора, пли због каквих било узрока, тек чешки ипрачи нису учинили никакав, односно учинили су веома рђав утисак штрвога дана. Њихов тим састоји се од физички јаких људи, али који су илак брао малаксали. Окупну игру нисмо

видели никакву; појединачно није се истицао нико. У одбражи се још бране пожртвовано али без система, у навали не умеју да туку на гол. То је све што су нам они показали првога дана.

На супрот таквој игри Југославија је апсолутно доминирала на свима местима. И ако није играла са Махеком ипак се толико владало пољем, да су на крају и сами играчи Југославије тзгубили вољу на игру. Цела игра сем нешто мало у почетку, вођена, је без душе, без икаквог полета. Да се Јуугославтја трудила да своју премоћ изрази у головима, резуттат би био двоцифрен број.Судио је осредње Г. Ружић који је често имао публику против себе.

Југославија-Пардубице 10:0 (7:0)

Након игре од 16. ов. м. могло се очекивати, да ће играчи А. Ф. К. Пардубице, одморени, дати снажног противника нашем прваку; али десило се, међутим нешто сасвим супротно. После јаке кише која је размекшала терен, нарочито код голова, наступају тимови. Југославија је поново наступила са Милошем Мартићем као десним халфом. (Шријатно је констатовати да се он нагло враћа својој старој форми.)

Тим Југославије дао је технички добру итру, — кратко додавање трија, и одлично проношење крила, особито Ђурића, уродили су плодом. Халфлиније где су бриљирали Махек п Св. Марковић разбијала је сваку навалу и давала својим бековима, прилике за лепе ослобођавајући уларце. Немеш је бранио свега три лопте колико је света и пуцано директ у гол.

Тим Пардубица бто је нешто атилнији него дан раније али без успеха. Никакав штапинг, слабо покривање тротивника, и скоро никакво додавање; све је то учинило, да резултат једва приближно исказује надмоћ технички врло добре Југославије. Но главни кривац високог челтког пораза. је несумњиво голман. Он је најслабији што смо га уопште видели. Ма да је резултат реалан ппак од пуцамих 10 голова. сваки би иоле бољи толман држао бар четири.

СОудио је врло добро и са ауторитетом Г. Јоксић.

БОРБА ЗА ПРВЕНСТВО ДРЖАВЕ

Све првенствене утакмице за сезону 1923/24. завршене су. Прваци појединих подсавеза који су се квалификовали за борбу за првенство државе ови су:

Загреб — Грађански.

Београд — Југославија.

Сарајево — Салшк.

Љубљана — Илирија.

Сплит — Хајдук.

Суботица — Сомборски Сторт Клуб.

Осијек — Славија.

Борба се води у два кола по сир систему: септембра Илприја—Сашк у Љубљани, · Југославија—Олавија у Ђеограду. · Грађански Хајдук у Оплиту.

21. септембра

1. Победник па Сплита — Победник из Љубљане. — Итра. се у месту победника из ЈБубљане.

2. Победник из Београда — Сомборски Спорт Клуб.

12. октобра

Игра, се финале у Запребу.

Шрво коло овога такмичења биће пуно занимљивости. Из борбе Илтрија-Салик тешко је погодити победника, јер су снаге скоро исте. Ипак Илирија има плус што игра на своме терену. |

Други пар Грађански-Хајдук је најинтересантији. Данашњи првак, свакако неће лако пустити титулу из руке, али Хајдук игра на своме терену,а ту га досад још жико није победио. Ако га Грађански победи, његова победа биће у толико лета и значајнија. Трећи пар Југославија-Славлшја, завршиће се вероватно победом Југославије. о ПО но ~л

У другом колу победник из Сплита (било Хајдук ли Грађански) лако ђе победити победника из ЈБубљане (било СОтика било Иларију.) Југославија ако буде победила Славију, победиће п Сомборски Сторт. Борба у финалу водиће се, вероватно, између Грађанског п“ Југославије.

УТАКМИЦЕ ПОДОАВЕЗНИХ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЗА ПЕХАР Њ. В. КРАЉА

Њ, В. Краљ подарио је Ј. Н. (.-у један пехар за који ће се борити све подсавезне ретрезентадије.

Играће се такође по сир систему. По извученој коцки борба ће се одржати овим гредом: