Policija

_— [6 —

дела, условљавајући истима, да кандидат мора знати све _ оно, што у обим службе и рада деловође општине улази.

„Деловође, који су већ положили испите по постојећимим- правилима или су служили као писари или деловође општинске најмање три године дана до дана кад овај закон ступи у живот, неће полагати нове испите, кад се пропишу нова правила. | “

„За спрему лица за општинске деловође, Министар унутрашњих дела отвараће повремене курсеве и договорно са Државним Саветом утврђивати наставни план и све остало што око овога требало да буде.

„Издржавање ових курсева пада на терет кредита Министарства унуграшњих дела.“

А у чл. 181. г. стоји ово:

„Правила за полагање испита општинских деловођа прописаће Министар унутрашњих дела и објавити преко „Српсках Новина“ у року од шест месеца од дана кад овај закон ступи у живот.“

Ове измене и допуне у закону о општинама према чл. 185. постале су законом 24. децембра 1909. године, ког су дана добиле Краљеву санкцију, а ступиле суу живот оног дана, када су објављене у „Српским Новинама“, дакле 29. децембра 1909. (Срп. Новине Бр. 289. од 29. дец. 1909.).

По чл. 181. г. закона о општинама, дакле, требало је прописати нова правила за полагање испита општинских деловођа до 29. јуна 1910. године. Међутим та нова правила нису нидо данас" прописана те је због тога створена пометња и контраверзност у примени чл. 114. закона о општимама.

Ево" у чему је ствар:

Полагање испита за општинске деловође обавезно је било по старој редакцији чл. 112. закона о општицама и чл. 2. прописаних правила од 21. септембра 1902. за све кандидате, изузимајући лица Која су била најмање тодинру дана државни чиновници ишли су до 21. марта 1902. навршила три тодине писарске службе у отшштини, а имају опште услове из тач. !., 2. и 3. члана 112. закона о општинама.

Та су правила важила све до 29. декембра 1909. године и до тога дана сви они, који нису били најмање годину дана државни чиновници, као и они који до 21. марта 1902. нису навршили три године писарске службе у општини, нису могли бити општинске деловође све дотле, док не положе прописани испит.