Policija

7

Према том, дакле, ко би ступио у општинску службу као _ писар, рецимо баш 22. марта 1902. а има само опште услове из чл. 112. старог закона, па ма служио тако све до 29. декембра 1909. године, није могао, по старој редакцији, без испита бити општински деловођа."

Међутим, по новој редакцији чл. 114. закона о општинама, општинске деловође могу бити и они, који су као писари или деловође општинске служили најмање три године до дана ступања тог закона у живот, т. ј. до 29. декембра 1909. године.

Значи, дакле, да су 50 старом закону мотли добити за 00штинске деловође без испшта они, Који су били више од тодину дана државни чиновници, а морали су полагати испит они који су имали опште услове, а нису до 21. марта 1902. навршили три године писарске службе у општини, па макар после тога дана имали и више од три године.

По новом закону обрнуто : општинске еловорен могу бити без испита и они, који су у општинској служби до 29. декембра 1909. провели најмање три године, међу које долазе и дотадашње општинске деловође, који су по старом закону као бивши државни чиновници са преко године дана државне службе стекли права да буду деловође без испита; — а морају полагати испит чак и они, који су били државни чиновници не само једну него: и више година, јер државни чиновници, ма Колико да су провели у служби, не моћу без испита бити општинске деловође, (0 новом закону.

Новом редакцијом чл. 114., дакле, негира се државним чиновницима право признато чл. 112. ранијега закона о општинама и чл. 2. правила за полагање испита општинских деловођа.

У интересу једнообразног објашњења чл. 114. закона о општинама, требало би што пре прописати нова правила за полагање испита општинских деловођа у смислу наређења чл. 181. зак. о општинама, којима треба признати чиновницима, који суу државној служби провели најмање годину дана, право да могу постати општинским деловођама и без испита, ако само _ испуне остале услове, предвиђене у чл. 114. зак. о општинама.

Пп. М. Јовановић.

|

ПОЛИЦИЈА | | | и: