Policija

= 20)

НЕ Цртице из полицијске службе 1 —

Једнога дана зазвони Ц., управник Београда, уђе жандарм,

и он му нареди шта је хтео, и жандарм излете кроз врата да изврши наређење. з — Кам га Петар Срећковић из Босне, викну ону ходнику, и кад се нико не одазва, уђе у канцеларију секретареву, где обично „чекају“ отменија лица, и упита: да није ту Петар Срећковић из Босне, тражи га господин Управник =

И кад не нађе ни ту Петра, он пође прво у архиву, па онда првом члану, помоћнику управниковом, па онда другом члану „шефу кривичне београдске полиције“, па онда г. Љуби, шефу за пасоше, па г. Бешевићу, шефу одељења за кување кафе, али Петра не нађе, и хтеде сићи „доле“ да пита шефа апсеника, али се сети није му то рекао господин Управник, и он се врати. Уђе полако у управникову собу и тихо рече:

— Нема га.

__- Шта кажеш, погледа га оштро 1 ненавикпут | на негативне одговоре.

— Нема га Петар Срећковић из Босне, процеди кроз 0 жандарм, осећајући да је нешто погрешио.

Ц. се сетио да је овај жандарм нов, и насмеја се.

— Нисам ти, слепче, ни рекао да зовеш Петра Срећковића из Босне, већ да ми донесеш печат, свећу и восак.

2

Бакалин Станко, из Рековца, млад, прост човек, оженио се пре кратког времена и узео девојку из добре куће. И због тога се срески начелник веома изненади, кад једнога јутра уђе к њему У канцеларију Станкова млада.

После, пошто је пољубила нежењеном начелнику, који себе још у младе убраја, руку, пошто је преврнула наслон с перима, и после малог увода, рече:

— Оно има, господине, да муж који пут и ошамари жену, знате како је, деси се, али овај сваки дан, па чим стигне, што прво дохвати, лепо уби ми душу. Него ве молим помогните.

Начелник нареди да зовну Станка.

— Је ли истина, упитаће строго начелник, кад Станко дође, да ти бијеш жену с! .