Policija

_ 20 —

ције свију идентификованих разбојника у земљи.

Фонд за потпомагање полицијсвих породица у Москви — У Москви је основано пре извесног времена Друштво за потпомагање изнемоглих и сиромашних породица московске полиције и пожарника. Захваљујући заузимљивости и вредноћи његових чланова, Друштво све више напредује. Друштво је већ стекло свој Дому вредности од 75.000 рубаља. У Дому је смештен пансион, у коме се сада издржавају 46 дечака и девојчица и девет старијих полицајаца с породицама.

У прошлој је години утрошено на издржавање 10.000 рубаља. Иста је сума предвиђена и у овој години.

Отисци претију као доказ за легитимисање — У листу „Оатеће де Гашзаппе“ професор Д-р Рајс из Лозане предлаже да се све исправе, које служе за утврђивање идентичности извесне особе, снабду и отисцима прстију дотичних особа. Особито би то било за препоруку код пасоша и новчаних докумената при пријему новца.

У Египту се већ од дужег

времена ради те сврхе узимају отисци прстију од слугу, на њи-

ХОВИМ служб еним исправама.

У Аргентини се они узимају од нижих полицијских органа, од кочијаша и носача. Тамо се морају ставити отисци. и на пасоше.

Полиција и — батинање — Пре кратког времена дошло је у Манхајму, у Немачкој, до сукоба између неколико пијаних

радника и уличних позорника. Радници су почели да се бране песницама, и тако се изроди јак бој с позорницима, где су, разуме се, радници напослетку извукли дебљи крај. Двојица од тих радника били су притворени и осуђени на више недеља затвора. Приликом изрицања пресуде председник се изјаснио: позорници не смеју нићота без велике нужде злостављати, али ипак нико их не може натерати, да допусте на улици да их шамарају пшани људи, ш да је потпуно природно, ако сетада у употребе мало јаче батине од њихове стране.

На ово додаје један швајцарски полицијски лист, из кога вадимо ове ретке:

Право, по ком може сваки грађанин из вишег или нижег

"сталежа да враћа батине бати-

нама, не би требало ни позорницима скраћивати. Па, ипак је увек боље ако представници власти што више штеде батине.

Ова мишљења, компетентних личности из двеју културних земаља о питању које се и код. нас често ставља на дневни ред, треба да приме к знању многи наши грађани, који сматрају за задовољство да за-

"чикавају и тероризирају наше

ноћне стражаре, нарочито после каквих пијанки и весеља.

Трговина с белим месом у бједињеним Америчким Државама — У прошлој години американска полиција је ослободила

из руку трговаца с белим ме-

сом не мање од 4665 девојака, којима је обећавано, да ће добити места по бољим гостио-