Policija

= 0 ==

ницама као келнерицеау ствари су вођене у јавне радње. Притворено је и кажњено 118 таквих „трговаца“. Од њих је било више од стотине: Та-

лијана, Шпанаца и Француза

и то скоро сви јеврејске народности. Како стоји с тим питањем нас изнећемо у засебном чланку у првом наредном броју.

Вести

= Маџарски полициј. лист „Кб2-

боцзав“ прештампао је у броју од ·

1-ог јануара наш чланак „О осигу-

рању жандарма“ препоручујући то

осигурање и за њихове органе. Ово је трећи чланак што се прештампава у том лепо уређеном полицијском листу из Угарске. -

— Интернационални конгрес за криминалну антропологију биће ове године у октобру месецу у Келну (Немачка).

— Берлинска полиција издала је наредбу да се не могу више употребити бичеви с чворовима.

- — Целокупна лондонска јавност тражи од полиције, да своје органе од сада наоружа револверима, даи даље не би падали као жртве разбојничкога света.

— Управник париске полиције Лепин поклонио је добивену академску награду од 15.000 франака Фонду полицијских нижих органа за њихове удовице и сирочад.

— 7 декембра пр. године, држала је мајорица Фајл из Беча — у клубу за неговање полицијских паса — предавање о методи дресирања паса.

— Мађарски полицајци из целе земље имали су крајем декембра месеца свој конгрес у Пешти, на ком су вебали о побољшању свога поло"жаја. Досадашњим заједничким радом постигли су да им удружење даје 30% према плати на име помоћи за време пензионисања поред њихове пензије и многе друге олакшице за време болести. Конгрес је био веома лепо посећен:

— Мало раније од горњега конгре_ са био је такав исти конгрес аустриј.

полицијских чиновника из девет провинција у Бечу. Поред богатог програма рада на пољу побољшавања њихове егзистенције и струке — они су корпоративно обишли и кримин. музеј бечке полиције, где им је држао поздравни говор полицијски саветник Винт, уз објашњење о користи дактилоскопије и о старању за малолетну напуштену децу, о' којој је полиција почела водити старање.

— Дело под насловом „Пас у истражној служби“, од М. Мицлера из Загреба, о коме је било речи у пашем листу, због техничких тешкоа није могло бити штампано до краја прошле године, као што је обећано, већ ће бити потпуно готово крајем јануара месеца. Цена ће ове корисне књиге бити 3 кр. 50 ф. у платненом повезу.

= Пре кратког времена аустријски жандармеријски капетан Ротер, изводио је обуку — дресирање полицијских паса пред аустријским престолонаследником и његовом ловачком свитом, на опште задовољство свих присутника.

— Полицијски пас Лукс из Драмбурга, добио је пре неког времена пломбиране зубе. Њега су наркотизирали приликом те операције. Тоје

први полицијски пас с пломбираним

зубима.

= У Паризу је пре кратког времена на врло свечан начин сахрањен полицијски пас „Лав“, који је пао од непријатељског револвер. метка приликом ноћне потере по париским зидинама. Полицајци из 17 бригаде, којој је овај пас припадао, одали су му као почаст што је први пас у Француској који је у служби полицијској пао. -

а