Policija

20 —

Белешке

Леп знак другарске пажње Официри жандармеријске команде подарили су жандармеријском капетану ! класе и благајнику Благоју Стојановићу на

дан 25-ог прошлог месеца, као

дан прославе његове двадесет-петогодишњице, у знак другарске пажње, један скупоцен поклон ради успомене. — За сваку је похвалу ова пажња учињена према старијем заслужном другу, и тим се честита-

њима и ми радо придружујемо.

Пе постоје више жандарми пред посланствима — Господин министар унутрашњих дела оценио је умесност нашег предлога, да су сада непотребне жандармске страже пред посланствима, и наредио је од 1-ог овог месеца да њих више не буде. Истим расписом г.министар је наредио, да од сада посланства чувају и обилазе позорници, који ће зарад тога имати много мање рејоне.

Ми смо потпуно сагласни с таквом умесном одлуком госп. министра, и са задовољством можемо констатовати, да у оваквом решењу овога питања има заслуге и наш лист.

Одговори на прво питање у стечају штампаном у 4-ом броју листа — На то питање послали су своје одговоре г. г. Страх. Д. Поповић и Л. Чедић оба студенти права.

Кад Оцењивачки Суд буде донео потребну одлуку о том, ком припада награда, објавићемо у листу, а то ће бити у идућем броју. .

Статистика криминалитета у Џешти — У 1909 год. решавано је по 105.638 крив. дела, за 3934 предмета више но у 19085 год. Све ове предмете ислеђивали су 27 чиновника. · Сваки је чиновник према томе, морао свршити просечно по 4000 предмета. Од поменутог броја ислеђење је вршено по 22.857 кривица, од којих је ислеђено 17.893 крив. — дакле просечно 18%. По тим кривицама притворено је 2680 лица и то 2208 мушких и 472 женске.

Покушаја убистава било је 3197. Узрок таквом великом броју треба тражити у одвећ сангвиничном темпераменту тамошњег света, у јакој наклоности беспослици, грандоманији и разметању. Наравно, да је један од јаких разлога и оскудица у полицијском особљу, јер где је било, да једно лице са успехом може иследити 4000 предмета за годину, како је код њих ! :

Шова полицијска одељења 342 идентификацију у шпанској полицији — Шпанским буџетом за 1911 год. предвиђена је нова партија од 125.000 динара (пезета) ради установљења. двадесет полицијских бироа, највише на граници Шпаније, у ко-. јима ће се вршити служба идентификације злочиначког света на основу дактилоскопске методе. Са овим ће се створити у исто време и централни биро (Агсћуе пасопа! де !депшдаа) у Мадриду за вођење евиден-