Policija

_ [1

ако власт брзо не притекне у помоћ оном лицу, чије је законско право повређено; и напослетку

8. ако се полицијске и општинске власти, као истражни органи, по делима кривичне природе, у претходној истрази, буду најозбиљније старале: да се свако појављено опасније кривично дело, које се извиђа и казни по званичној дужности, одмах и брзо, без икаквог одлагања кривичном истрагом утврди и констатује и прикупе докази за проналазак правих криваца, — јер ће овако брза кривична истрага бити од врло великог утицаја на сумњиве људе, који су склони на извршење злочина, те да се они тргну и сузбију у својим злим намерама и умишљајима.

Према томе ви ћете све ове моје напомене у делости саопштити одмах свима подручним вам општинским властима и у вези раније издатих вам наређења најенергичније настати на сузбијању и спречавању злочиних дела у повереном вам срезу иу том правцу ћете издавати потребна наређења и упутства општинским органима. Ревносне и енергичне општинске часнике у заштити личне и имовне безбедности предлагаћете ми за одликовање. А осетите ли ма и најмању лабавост на овоме раду код општинских часника, ви ћете према њима одмах примењивати најстроже казне по закону, па ако и то не буде помогло, онда ћете поступити по чл. 148. закона о општинама и предложити да се одмах разрешују и удаљују од дужности.

У исто време имајте на уму и то, да ћу на првом месту ценити вашу подобност за полицијску службу по томе: какав будете постигли успех на заштити личне и имовне безбедности у подручном вам срезу. Ревностан и енергичан рад ваш препоручиваћу Господину Министру за унапређење и одликовање. Напротив, за лабав и небрежљив рад у вршењу ове дужности подвргаваћу законској одговорности и осетној казни.“

(Са обзиром на угрожену јавну сигурност у многим крајевима Србије, што се великим статистичким цифрама за извршена убијства и друга злочиначка дела најбоље документује, овакво озбиљно схватање и енергично поступање једнога окружног старешине за највећу је похвалу. Нарочито још и са тога разлога, што је питање о заштити јавне и имовне безбедности једно од најглавнијих и најважнијих што спадају у круг полицијског рада.