Policija

#15. =

Код нас су н. пр. џолицијски чиновници такође наоружани, али за њих ниједна реч није написана, када они имају права да употребе оружје, и када се у том погледу има да сматра да су се огрешили о своју дужност. Међутим, тражи се да буду ревносни у испуњавању дужности и прекоравају се, кад се покажу немарни, као што је био случај у последњем догађају на Теразијама.

Мувајто децу

Многи је од нас, више пута, имао тирашвно да чује, не само од простијег, већ и од интелигентнијег човека, како са уздахом и с пуно бола изговори ове страшне речи: „Родштељи и учитељи понекад су први непршатељи својој деци“. Наравно, да је сваки онај, који би те речи изговорио, имао донекле и право, јер је то искуством или он лично платио, или је видео како је то други платио. Збиља, кад човек мало дубље размисли, увидеће даити паћеници имају право, а кад пред собом има још један или више конкретних случајева, онда долази до закључка: да, колико су тим паћеницима њихови родитељи непријатељи, у толико им је пре, посредно, и само друштво. Природно је да се одмах после овога човеку намеће и питање: па, како, и зашто Јер сваљивати толики грех на родитеље, био би прави злочин, али да бих слику што јасније изнео најбоље ћу учинити примером.

Сваки полицијски чиновник, у својој служби, имао је, ако не више, а оно бар педесет случајева: да оде по молби каквог тешког болесника у његов стан и саслуша га, да неко писмено или пуномоћство, које издаје неком свом пријатељу, жени или сроднику, призна за своје или га пред њим потпише. И шта сад биваг Чиновник, ако та не познаје, води са собом два грађанина, улази у собу болесникову и, по дужности, свршава свој посао, не интересујући се, шта је болеснику и од какве болести болује. Јер је то питање незгодно не само по укућане, него још незгодније по самог болесника.

Али, ипак, има врло много случајева, у којима чиновник зна каквом болеснику иде, и у много прилика, свако мора признати, том чиновнику, мало је хладније око срца, приступајући болесниковој постељи, да с њим сврши посао за који је зват. Чи-