Policija

[4

У Њујорку сваки полицајац носи револвер у свако доба, па и ван службе. Револвери су система Смис и Весон — 38 мм. калибар, с 5 метака. још је сваки револвер нумерисан бројем жандарма који га носи, да би се у случају потребе могло констатовати чији је. Дању носе и кратке штапове, али ноћу, Кад. се очекују нереди, носе батине скоро једно: метра дужине. Председник општине хтео је, пре кратког времена, да се ове ноћне батине одбаце, али није успео, јер шеф полиције стоји на гледишту, да су оне још потребне –

_ Код нас у Љеотраду и у унутрашњости су наши жандарми наоружани са пет врста оружја поред ножа. Од овога две врсте падају на револвере и три врсте на пушке. Жандарми из унутрашњости су наоружани револверима сасвим престарелог система франкотовог, а београдски само системом назановим. Оно што ни у једној земљи нисмо видели налазимо код нас. Уместо да су представници реда, који се у мирно доба једини имају да боре с најокорелијим и најопаснијим противницима друштвеним наоружани најмодернијим и једнообразним оружјем, њима су дати франкотови револвери, који су у небројено случајева до сада показали своју неупотребљивост, Због тога много је њих у унутрашњости који су купили за своје новце револвере, само да би дужност савесно испуњавали а државне чувају само за смотру, а познат нам је један скорашњи случај, да је један жандарм спречио бегство одбеглог опасног злочинца бацивши се револвером на њега, кад није био способан да упали.

___Сви такви случајеви званично су до сада достављани на надлежно место, и, у колико је нама познато, команда жандармеријска је предузимала кораке за измену оружја, али је и до сада остало то питање нерешено као и многа друга.

Једнообразност оружја потребна је и због муниције. Колико се силних неприлика и штете може да нанесе у важним и хитним случајевима, ако би се којим случајем изменила муниција од пушака или револвера.

Крајње је, дакле, време да и наши жандарми добију једнообразно и способно оружје, као што га имају полиције свију културних престоница.

Али постоји још једна огромна разлика у том погледу између њих и нас. Док су код њих разним објашњењима рашчишћени појмови о том, кад полицајац има права на употребу оружја, дотле се код нас, у том погледу, ништа није предвидело.