Policija

— 184 —

____ „Молим да ми се. КИРО -аеропланом _ одмах упути дедектив за читање. мисли.“

- па ава Добаећ

комесар места,

Дедектив : за читање МИСЛИ Про је још истога сата. Варош А. удаљена је од А "само. 400-км.. а скора тавролеан прелази 1000 км. на сат. - 0:

Дедектив — С да а погађа м МИСЛИ, = шетао се е улицама и летео међу осталим аеропланима. · Прелазио је на ваздушне лађе. за јавни. саобраћај, и том приликом, испитивањем била, срчаних артерија и читањем мисли помоћу ауто- сугестије, он је још истога дана пронашао једног човека, код кога је констатовао „страх“. Наишао је, дакле, већ на траг. Приближио се њему и психички оценио од чега и зашто га је страх.

Принудно му је утицао на мозак, те је, на 5806 замишљена питања, добијао и одговоре од овога. _ п У кратком размаку времена већ је био у стању, да властима покаже виновника.

· Виновник, пак, приметивши да нешто по њега није добро, покушао је да се уклони, те се на једној ваздушној 10 сретно био већ и испео на висину од 1.600 м.

(Органи власти, кад су ово видели помоћу варошког званичног дурбина — магнета, дејствовали су на лађу, која. је 'одмИцала, јаким магнетима, чија је привлачна снага најзад лађу и привукла к себи. Није било прошло ни 20 минута, а кривац заједно "с лађом својом већ је био у рукама власти.

још истога дана циркулисао је по вароши покретни фоно-

граф, јављајући грађанству да Ц5 кривац · а. на шта Ј се онда и духови смирили, ~ -

Кривца су сместили у „слободан“ затвор:

Затвор а „слободан 2“

„Да. То је отворен, раван простор, подељен у квадрате, као шаховска табла. Нема зидова, нема крова. Сваки квадрат пред= ставља за себе по једну ћелију. Спасавање и бегство из њега су. искључени услед „пограничних електричних | струја“.

Испод Белија једна електро-динамо-машина производи струју огромне јачине, која дејствује само по граничним линијама, између ћелија. Покуша ли притвореник да ову „линију пређе, неминовно има да претрпи смртоносан удар НД ЦГ ваздушном