Policija

= 165 честите малолетнице, које случајно и не за прљава дела допадну затвора. И

Том мешавином, иу мушком и у женском затвору, непокварена лица изложена су правој опасности да од случајних криваца постану професионалним, и њих сама државна власт на тај начин, место казном да поправља, осуђује на моралну пропаст.

Но, лица, затворена у овим и оваквим затворима, нису само осуђена на моралну, већ и на физичку пропаст. Ти затвори, или боље рећи подземне избе, сасвим су влажне, мрачне и чистом ваздуху и сунцу апсолутно неприступачне. У њих се, покадкад, нпр. приликом потера на скитнице, затвори у сваку по 50 и више бедника. Кад се има на уму да се те избе без прозора не могу проветрити, онда се може мислити каква атмосфера у њима влада, нарочито лети, када махом сви, као у паклу, леже голи по патосу. Њих је јавност с правом назвала томруцима београдске полиције, и треба их само видети, па да се човеку и с најјачим. живцима кожа 'најежи. Прави је срам за престоницу да такве хапсане, у којима свакодневно лежи на стотину махом малолетних српских грађана, могу још постојати.

Поред зграде Централне Поште и Телеграфа једне од највише посећиваних зграда постоји и зграда полицијске - управе, те би се и са репрезентативне стране правдало њено подизање.

Несумњиво је, дакле, да се подизању зграде за Управу града Београда и за полицијски затвор мора приступити што пре.

Питање је сада, ко треба ту зграду да подигне — Држава или Општина. Свакако Општина. И ако је београдска полиција. државна установа, ипак она по превасходству врши задатак саме општинске управе: осигурање личности и имовине њених грађана. Да држава није нашла разлога, да због специјалних потреба заведе државну полицију, ошштина би сама морала издржавати своју полицију. Овако је, међутим, право, да бар један део изда"така поднесе, као што се то ради и свуда на страни, где год је месна полиција у државним рукама.

Општина је, у осталом, то дужна да учини и по самом закону, јер је законом о изменама и допунама у закону о, подизању јавних грађевина 5 26 закона о подизању јавних грађевина допуњен одредбом да „грађење, оправке и доправке зграда за смештај Управе — квартова вароши Београда падају на терет грађана општине“. Држава би, опет, са своје стране требала да изиђе на сусрет општини са давањем државног земљишта и