Policija

По

постојећих зграда, а могли би јој допустити и завођење нарочитих општинских пореза или такса, као нпр. од разних забава, вештачких продукција и т.д.

Нова би се зграда могла подићи на истом месту, где је садашња главна полиција, можда заједно са зградом за варошки. суд, тако да канцеларије дођу около са свију страна према улицама, а унутра у дворишту могли би се подићи модерни затвори, нпр. у виду крста, на спратове.

Са обзиром на бесплатан државни плац и евентуалну употребу старог материјала ова зграда не би релативно много стала. Али, на тај циљ не сме се жалити ни већа сума. Кад је већина окружних начелстава добила нова пространа здања, право је да и престоничка полиција буде смештена у згради, која би омогућила рационалну реорганизацију и завођење свих установа,

потребних за успешно отправљање веома важних полицијских _ функција у Беотраду.

Надати се, да ће се наћи позватих људи који ће појмити значај београдске полиције не само за јавну сигурност у Бео– граду, већ са обзиром на тежак географски и политички положај Србије и као централу за многе полицијске послове целе земље, која ће, за тим, послужити и као углед примерно организоване локалне полиције, као школа за стручне полицијске службенике у целој земљи и, напослетку, као дорасла помоћница другим гранама државне управе, нпр. војне и спољних послова, које су често упућене на деликатну и важну сарадњу полиције.

Жив. А. Лазић

НВ. Ради угледа и примера износимо уз овај чланак слике огромне и раскошне зграде полицијске дирекције у Дрезди и скромне али лепе полицијске зграде у Риксдорфу код Берлина, који је велики таман од прилике као Београд.

Квартовне књиге

или зашто наши квартови не знају, која им све лица станују у рејону“

Застарелости и недостатака има у нашој полицији врло много. Али, међу њима има и таквих, који с правом изазивају потребу за апел и протестовање. Сушта је истина да наши