Policija

168 "станују. Имена одсељених лица прецртавала би се у регистру, пошто би се означио датум одсељења. Поред тога, регистар би садржавао И најпотребније „личне и породичне податке свакога од њих, као и податке о легитимацији, ранијем кажњавању, сумњивости, добијеним дозволама и другим сличним подацима, који би били од вредности по полицију. Персонал кварта имао би, према том, свагда на расположењу потребне податке о свакоме појединцу, распоређене по становима, као што их сада има у азбучном реду пријав љених лица.

_ Шта се може очекивати сада у том правцу од једног старешине кварта, који није у стању из података, којима у кварту __ располаже, да зна ко све станује и у најмањим кућама, а камо ли у оним, где станују по неколико десетина партаја.

Од колике би неизмерне користи овакве књиге биле за свакодневну службу по квартовима, по разним истрагама и мнотоструким пословима јавним или поверљивим, мислимо да није потребно доказивати. -

Доста је напоменути, да се у страним полицијама, где такве

" књиге постоје, исто тако често употребљавају, као што се код нас употребљава телефон.

Кад се, као што нам изгледа, још озбиљно не помишља на увођење Централног Пријавног Одељења право је, а и неопходно је потребно, да се уведу ове квартовне књиге, како би се подмириле бар најнужније потребе у вршењу службе, о којима је напред било речи. Са одузимањем ислеђења и извршења од београдске полиције, законом о среским судовима, та се потреба "видније истиче, јер ће од сада полиција имати да ради већином такве послове, који су тесно скопчани са сазнавањем таквих података. а

Можда ће се и овај предлог, као и многи други, примити индиферентно и без довољне озбиљности, али то нам ништа неће сметати, да останемо и даље доследни у изношењу свих недостатака од којих, по нашем мишљењу, пати наша полиција, уверени да тим само вршимо своју дужност.