Policija

169 —

Мере за осигурање јавне безбедности у онругу ужичком

Начелник округа ужичког, госп. Мих. Зотовић, издао је 20: фебруара ове године распис свима среским начелницима у своме округу о одржању личне и имовне безбедности који због његове · поучности и за остале полицијске чиновнике саопштавамо својим читаоцима.

Он гласи:

„Пачелнику среза .......

Вама је несумњиво познато да је специјалним законима: о уређењу округа и срезова, о јавној безбедности, и законом о општинама поверено поглавито старање полицијским и општин"ским властима за одржање личне и имовне безбедности. Дакле, да је, по самој законској организацији, главни задатак полицијских власти, поред осталих послова, да се сваком грађанину по могућству ујамчи и обезбеди лична и имовна сигурност. И у том погледу издавате су вам до сада, и из Министарства Унутрашњих Дела и од моје стране, многобројне наредбе и упутства.

Али, и ако вам је све то врло добро познато, ипак се осећа извесна лабавост и небрежљивост у вршењу ове дужности код многих општинских власти и код неких среских начелника. Па зато и овом приликом сматрам за своју дужност, да вам, у том погледу, учиним још неколике напомене пре него што ћу приступити строгој примени законских прописа према свима небрежљивим полицијским органима у вршењу ове најглавније и најозбиљније полицијске дужности.

Опште је позната ствар, да се лична и имовна безбедност не може апсолутно обезбедити, али се енергичним радом полицијских власти број кривичних дела може свести, релативно, на мању меру. Има много и разних узрока са којих се извршују злочина дела, а ти узроци не зависе од званичног рада полициј-. ских органа, па ма се полицијска дужност, у овом погледу, вршила најенергичније и најмарљивије. И то ће питање остати још дуго времена као предмет теоријских расправа. Али, за полицијске власти ова научна теоријска питања од споредног су зна-

чаја. За нас су важнији практични резултати, помоћу којих се сузбијају кривична дела.