Policija

— 291

све забране и строгог кажњавања, ипак видимо хиљадама просјака на улици. Шта да се радиг Ја познајем просјаке који су хашшени по педесет, шесет пута. Окивани су, слати на тешке послове, протеривани из Париза, па све узалуд. Један час после пуштања на слободу, били су опет на улици. У Паризу има на 40 хиљада просјака, од којих једни просе на улици, а други по кућама. Рачуна се да сума, коју они испросе од париског становништва износи на 10 милијуна франака годишње, не рачуна_Тући ту богате фондове за њих и 50 милијуна које наша општина издаје сваке године на добротворне цељи. Ми имамо велики број праве сиротиње, која живи у великој беди, али она добија врло мало из тих заоставштина за сиротињу, јер су-просјаци лопови сиротиње. Од њих права сиротиња не може доћи на ред. Не можете веровати како се овај ред чврсто држи, како се узајамно помаже и докле се простиру његове тајне везе. Видите ли их вечерас“ Ту се једе, пије, проводи весело и безбрижно, а они

који истински немају — права сиротиња, умире од глади... Не смем ни да мислим о томе, јер ме то до беснила наљути — и раздражен тресну остатак цигаре. — Једну тако подлу дружину

не може нико да растера. -

Кафеџија приђе нашем столу и упита, трљајући задовољно руке, да ли желимо воћа или сладоледа, али мој пратилац, није могао више да издржи и замоли ме да одемо на друго које место.

Излазећи из дворишта чули смо како се у сали разлеже смеј, куцање чаша и песма. „Бедници“ пирују!..

Из Публике'

„да Полицију“

1. Капци на подрумима, који су ниски и отварају се са стране тротоара опасни су по мимопролазнике. Ево примера: у улици Караџићевој, поред Универзитета, а на капак подрума универзитетске зграде ударио је пре неки дан један грађанин ногом -" цеваницом — на оштру страну капка и знатно се повредио.

' Уводимо ову нову рубрику у којој ћемо доносити разна мишљења и критике појединих грађана о појединим поступцима полиције и појединим друштвеним појавама на кој је би требало полиција да обрати пажњу.