Policija

— 252 Треба наредити да се капци или затворе или отворени уза зид прикаче, а не да их ветар креће тамо амо као-што је сад случај.

2. Треба забранити оно оријенталско тресење крпа, чаршава и осталих ствари с прозора над главама оних који пролазе тротоарима.

3. Да жандарми више пазе на мучење стоке. У једним новинама читао сам апел на надлежне, да забране малтретирање стоке уз брдо. Поводом тога да испричам један случај. Од прилике пре месец дана силно је тукао и мучио своју стоку један таљигаш оном низбрдицом код „Лондона“, што је жандарм (чини ми се бр. 224) мирно посматрао. На моје питање зашто томе не стане на пут, одговорио је да неће, па је онда томе даље надовезао:

„Чинио сам ја то, господине, и јављао кварту, али сам тако био избрукан и изгрђен што не гледам своја посла, но водим рачуна шта ко чини са својом стоком. Пријатније је и лакше надлежнима да пију каву и пуше, но да мене саслушавају 0 достави, да туженога саслушавају, пишу решења о казниим т. д. Ето, зато гледам малтретирање стоке и правим се невешт.“

Ј. П. потпуковник у пензији.

Белешке

Једна компетентна оцена онашем листу — Госп. Министар Унутрашњих Дела донео је одлуку под 12: априлом ове године да лист „Полицију“ примају све полицијске канцеларије са оваквом мотивацијом: „Лист „Полиција“, који уређује г. Васа Лазаревић, члан Управе града Београда, према свом досадашњем уређивању, може да послужи полицијским чиновници-

ма веома корисно за поучавање“

и усавршавање у вршењу њихове службе, и за то налазим да овај лист треба да примају редовно све полицијске канце-

ларије и да га чувају за своје књижнице“. Хвала Господину Министру.

Предлог г. Жике Лазића, шефа кривичног одељења београдске полиције, да се напуштена малолетна деца, која су склона чињењу кривичних дела упућују у Дом за поправку, врло је 03биљно прихваћен од нарочитога одбора за проучавање овога питања. По досадашњем њиховом заузимању изгледа да ће се. та корисна мисао ускоро привести у дело.

к