Policija

__ 260

Програм прославе десетогодишњице оснивања годерације субалтерних полицијских чиновника у Белгији и његовог У! конгреса — Прослава ће се одржати у Гану, 25 и 26 јуна ове године, под почасним председништвом управника ганске полиције Ван Весемела. Прослава је овако утврђена:

25 јуна. Пре подне: дочек гостију на разним станицама, свечани поход, званичан пријем свију гостију од стране општинске управе. После подне: посета касарне ватрогасаца, седница конгреса у општинској сали, концерт од стране ганске полиције у част гостију, банкет иу 10 часова у вече велика ноћна свечаност у палати Валентина.

26. јуна : седница конгреса, посета у полицијској штенари и посматрање разних извођења од стране полицијских паса. Напослетку је у 4 сата по подне приватни састанак гостију ради меЂусобног упознавања.

На конгресу ће се расправљати ове ствари:

1. Излагање положаја градске полиције у Белгији. Начин да се она побољша.

2. Реорганизација белгијске пољске полиције. Дискусија о томе.

2. Оснивање опште пензионе касе. Дискусија о томе.

Поклон од 190.000 гранака париској полицији — Управник париске полиције добио је од маркизе Виконти, кћери бив. француског сенатора Пјера, 100.000 франака, као први прилог за оснивање фонда ради потпомагања оних жандарма и њихо-

вих удовица и сирочади, који су страдали на служби.

Овај пример није усамљен у Француској. Ту скоро је и неки Хемерлин оставио легат од 40.000 франака каси за узајамно помагање париских ватрогасаца, који сачињавају део поли-. ције. А познато је већ, да добри људи у Паризу сваке године дају велике новчане прилоге каси полицијских чиновника за узајамно помагање.

А код нас.

Пова организација рускз тајне полиције — Пре кратког времена спремио је руски министар полиције неке посве нове одредбе о организацији руске тајне полиције. По тим одредбама требало би и 900 жандарм. официра да се придаду тој служби пошто претходно походе један шестомесечни курс ради доцнијег успешнијег вршења службе.

Тврди се, да је та новина наишла, на велико негодовање у официрским круговима, који сматрају да би таква служба вређала њихово достојанство, као и да су се неки од њих због тога почели повлачити из службе.

Годишњи извештај сдељења за идентигикадију криваца у Берлину — Из овога извештаја саопштавамо ове интересантне податке: У централној регистра- · тури било је крајем прошле гооине 102.538 картона. Од тога долази на: одрасле људе 83747, жене 5219 и на малолетнике оба пола 1372. У регистратури дактилоскопској било је 97825 листа.

Помоћу обеју регистратура утврђен је идентитет над 5180