Policija

и БАВЕ

ена, "кад су само Дерухдеџије били поштени људи, и када су њихови помагачи (барјактари) били од утицаја на своја пдемена; али, ако су Дерухдеџије били неисправни, те служили“ као јатаци самих пљачкаша, онда је и њихова служба била: само од веће штете,

Ваљан Дерухдеџија веома ревносно врши службу за коју се плаћа. Он није обичан овчар или говедар, нити он иде за етоком, већ дано-ноћно бди над селом и околином, да се пљачкаши не привуку. Ружнио време њему не смета да буде беспрекидно на свом послу. Он је и пасиониран и каприциозан,. па и славољубив. Он неће да допусти да буде осрамоћен. Али, и поред свега овога, његова је. „моћ“ слаба, ако је закрвљен са којим племеном из кога пљачкаши долазе. Поред пљачке,: као главног циља,. пљачкаши — крвници труде се на све могуће начине, да службу њиховог крвника Дерухдеџије компро-. митују.

Из својих материјалних интереса Дерухдеџије су се вазда просто натурали појединим селима, која су их за време Турака морала богато плаћати. Колики је пак то терет за једно селе најбољи су доказ ови примери:

Село Растелица нлаћало је турској држави на име порезе. 90 лира а 150 лира Дерухдепијама! Село Галичник платило је својим Дерухдеџијама за летњу сезону 200. а за јесењу 150“ наполеона. Село Беличица платило је 100 наполеона. Селб Ничбур, које је раније бројало 30 српских кућа па попаљено од Арнаута, са своје три заостале куће плаћало је Дерухдеџији 800 гроша у злату месечно, а толико је плаћало и село Маврово.

Интересантно је знати, да се Дерухдеџије погађају да служе само за злато, јер друге „чурук“ (труле) паре неће да примају.

Навикнути из ранијих времена на Дерухдеџије, нека села. у срезовима галичком, горњо и доњо полошком, узела су била. ОРРШЕ. године у службу Дерухдеџије са роком „док не падне. снег“, јер кад се снегом завеју стазе и мали одмах и пљачке. престају.

Број дерухдеџија је различан за поједина места и већином зависи од броја стоке у њима. Тако је Галичник имао седам. Дерухдеција, Беличица пет, а друга места највише по двојицу или једнога.

Установа Дерухдеџија, која је под Турцима, кадјавна бег-—-