Policija

7 142 =

"бедност није била загарантована, још и могла постојати, јер је колико толико давала заштиту грађанима, данас је илузорна. На сваки начин, да ће се она са добром формацијом ваших државних власти и са појачањем пограничних чета, нарочито још кад се граница према Албанији буде утврдила, "сама собом угасити И само ће становништво убрзо доћи до уверења, да су, поред поузданих државних органа, чија је дужвост да штите личну и имовну безбедност грађана, Дерудехпије потпуно излишне, и да на њих не вреди чинити никакве тадатке. | М. К. јовановић.

ШКОЛЕ ЗА ПОЉСКУ ЖАНДАРМЕРИЈУ У ПРУСКОЈ

ван

За спрему жандарма, наредника и официра постоје две школе. Једна је у Волоу код Бреславе а друга у Ејнбеку код Хановера. Прва служи за спрему људства за првих шест бригада по бројном реду, друга за осталих шест. Школе стоје под командом команданта жандармерије, а непосредно њима управљају по један виши жанд. официр. Од особља школе имају нужан број наставника, особље за канцеларијску службу и послугу цивилног реда. Свака школа одржи по три тромесечна курса за нове жандарме. Курсеви броје сваки око 40 служа-

= За време бављења у иностранству Министарство Унутрашњих Послова припремало је материјал ва преуређење полицијске струке по повратку у Отаџбину.

Како ће тај материјал бити од интереса за наше читаоце, ми смо се постарали да добар део истога објављујемо у „Полицији“ како би се | њиме упознали и шири кругови, те пратили развој преуређења појединих грана наше струке а евентуално и сарађивали на томе.

Пошто је у току извођења уређење подофицирске жандармеријске школе у Каменици, објављујемо сада из опширног и врло информативног реферата г. В. Андрића, потпуковника у пензији, који је поднео 1. јула 1918 год. г. Министру, одељак о организацији тих школа у Пруској, где је као нарочити изасланик нашега Минист. Унутр Послова провео 17 месеци још у 1907 и 1908 год. ради проучавања организације и службе пољске

"жандармерије у Пруској Краљевини и варошкој жандармерији у Берлину.

Доцније ћемо објављивати и друге интересантне одељке.

% Уредништво