Policija

— 149 —

присиљен, несумњиво, потребом слободнијег промета ове, као трговинског артикла, види се и по томе, што он у чл. 10. укида сва „досадања наређења, -која би била прошивна овом закону“.

Према овоме, он је очигледно за стоку укинуо и наре- | ђења 85 250 а. и 6. ако се опште и могло ово казнити по овим одредбама по условима које они постављају, те је, тако, њихова примена сада неоправдана. | )

Ну све и да не стоји ово нарочито укидање ових одредаба, ипак би закон о издавању уверења, као специјалан, био претежнији од општег закома, кад су У колизији и кад је онај доцнији по своме постању.

После овога може бити само двоје — или да ја погрешно, гледам на ову ствар, или да су судије и браниоци били МУ познати са овим законом.

Димитрије С. Калајџић начелник окружни у пензији

ЗА НАШУ ПОЛИЦИЈУ

Рат је у целоме свету, где више где мање, пореметио односе и прилике. Поред осталог, као последица тога, појавило се нагло увећање криминалитета у свима државама. Код нас, специјално, рат је оставио нарочито тешке трагове на свима странама, и отуда није ни чудо што се одмах, иза завршетка рата, осетило нагло рашћење криминалитета и што се тај факат још и данас осећа. Са тим фактом полицијске власти у нас данас морају рачунати. У вези са тим, треба имати на уму: да у борбу против тога зла данас треба улазити са доста нових метода, различних од оних ранијих, које су према приликама, кад су употребљаване, могле бити и добре, али које се данас, у најчешће случајева, показују као немодерне, застареле и, према томе, што је најглавније, безуспешне и некорисне. Данас се на бојном пољу против криминалитета не може ратовати онако и са онаквим оружјем, како се то раније чинило. Равуме се наша Држава, која се, може се рећи, и данас још тек формира, — не располаже још средствима, чија би употреба била од најефикаснијег дејства за сузбијање криминалитета. Ипак, и при свем том, — не сме се остати скрштених